Ger în Europa. 53 de morți din cauza frigului în Polonia

Data actualizării: Data publicării:
ger italia

Iarna a paralizat aproape toată Europa. Ninsori severe s-au abătut peste centrul şi estul continentului. Loviţi de capriciile vremii sunt italienii, sârbii şi vecinii bulgari, unde aproape toată ţara este sub cod portocaliu de ninsori şi viscol. Meteorologii italieni au emis un cod roşu de ger pentru toată Italia pentru a doua zi consecutiv, cu minime de minus 10 de grade. Tot sub cod roşu de ger sunt mare parte din Austria şi regiuni din Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.

ACTUALIZAREÎn Polonia, autorităţile au anunţat că 20 de oameni au murit de frig în ultimele 24 de ore. În mai toată ţara, temperaturile au ajuns la minus 20 de grade celsius. Potrivit oficialilor de la Varşovia, în ultima lună au murit de frig 53 de oameni. Iarna trecută, gerul a făcut 77 de victime în Polonia.

Şi în Italia frigul a ucis cinci oameni, dintre care patru erau persoane fără adăpost. Autorităţile de la Roma au luat măsuri pentru a-i lua de pe străzi pe oamenii fără adăpost, pentru a le salva vieţile. De asemenea, locuitorii capitalei le-au adus haine groase persoanelor care dorm pe străzi, pentru a le ajuta să nu îngheţe.


 

Viscolul s-a abătut asupra oraşului Varna cu o forţă neaşteptată. Orice tentativă de intervenţie cu utilaje de deszăpezire a fost sortită eşecului, astfel că maşinile au înaintat cu mare dificultate. Şi mai năpăstuiţi, bulgarii care şi-au făcut curaj să pornească la pas prin oraşul de pe coasta Mării Negre aproape au fost luaţi pe sus de rafale. De altfel, portul Varna a fost închis. Cei care n-au putut ieşi din case, au filmat de la geam vântul dezlănţuit. Autorităţile au anunţat în această dimineaţă că mai sunt zeci de drumuri închise din cauza zăpezii care a căzut în abundenţă în nordul ţării. Peste 50 de localităţi din nordul Bulgariei nu aveau curent electric nici astăzi, după ce cablurile au fost rupte de viscol.

Situaţia este foarte complicată şi la graniţa cu România. Nu se circulă pe niciun drum din jurul oraşului Ruse. Sunt blocate de altfel toate drumurile din 3 mari provincii: Razgrad, Dobrici şi Silistra.

E iarnă grea şi mai la vest, în Serbia. Şoferii au fost puşi la grea încercare pe autostrada care face legătura între capitala Macedoniei şi cea a Serbiei. 40 de maşini s-au ciocnit în lanţ, 22 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În Italia e cod roşu de ger. Cei mai vulnerabili sunt oamenii fără adăpost. Echipaje de la ambulanţă şi voluntari au distribuit ajutoare celor care dorm sub cerul liber la Roma.

Gerul a fost dublat de ninsori în sudul ţării. Localnicii văd mai rar zăpadă aici, aşa că au ieşit la plimbare şi au făcut fotografii. Inclusiv crestele Vezuviului au fost acoperite de nămeţi. Dar imaginile cele mai puternice vin din centrul ţării, unde pompierii au filmat cu o dronă satele distruse de cutremurul din august. Ruinele clădirilor zac sub zăpada neatinsă. Nici urmă de picior sau de maşină prin locurile acestea rămase aproape captive în timp.

italia 1
italia 1

Luis Hongu, un telespectator Digi24, ne-a trimis fotografiile de mai sus, făcute în provincia Bari. El a mai spus că localnicii nu au mai văzut un asemenea strat de zăpadă de mai bine de trei decenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri