Cod roşu de inundaţii în Franţa

Data publicării:
inundatii franta GettyImages-485023834

Lacul de acumulare al barajului care apără Parisul este în proporţie de 90% plin iar Parisul se pregăteşte pentru inundaţia secolului. Sena a crescut cu 4,3 metri faţă de nivelul normal, iar până vineri ar putea depăşi 5,6 metri. Circulaţia rutieră pe malurile fluviului a fost deja restricţionată, iar locuitorii şi turiştii au fost rugaţi să fie atenţi.

Situaţia este dramatică şi în departamentul Loiret, din centrul ţării, unde sute de locuinţe şi hectare de teren sunt sub ape, după ce în trei zile a plouat cât în trei săptămâni.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva! Apa a ţâşnit din perete într-una din camerele din spate, iar nivelul a început să urce uşor. Aşa că am urcat tot ce am putut pe mese”, spoune un localnic.

Zeci de drumuri au fost acoperite de ape şi mulţi oameni au avut nevoie de ajutor pentru a scăpa cu viaţă din maşinile luate de viitură.

„S-a întâmplat totul foarte repede. Aşa că am fost nevoiţi să evacuăm din maşini, să ajutăm oameni. Toată lumea s-a mobilizat. Unul dintre localnici are o canoe, aşa că am început să ducem oamenii de la spital şi până în capătul străzii cu ea”, a declarat un membru al echipelor de intervenţie.

Autostrada 10 care leagă Parisul de Bordeaux a fost închisă în apropiere de Orleans pe ambele sensuri de mers iar armata a fost chemată să evacueze automobilele înconjurate de ape.

Luni au fost înregistrate peste 5.000 de apeluri de urgenţă, inclusiv din două închisori care au fost evacuate după ce subsolulurile lor a fost inundate. În zonele cu probleme sunt mobilizaţi peste 8.000 de pompieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri