Controversă. Viktor Orban, elogiu adus lui Miklos Horthy

Data publicării:
Chancellor Angela Merkel Meets With Hungarian Prime Minister Viktor Orban
BERLIN, GERMANY - OCTOBER 11: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks at a news conference in the German Federal Chancellory on October 11, 2012 in Berlin, Germany. Orban and German Chancellor Angela Merkel discussed Hungary's potential adoption of the European common currency. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, atrage din nou critici. Într-un discurs susţinut săptămâna aceasta l-a descris pe Miklos Horthy, de numele căruia se leagă deportarea a sute de mii de evrei români şi maghiari, „un om de stat strălucit”.

Viktor Orban a fost invitatul de onoare la redeschiderea unei somptuoase clădiri din Budapesta, care în perioada interbelică a aparţinut unui ministru ungar considerat părintele sistemului modern de învăţământ din ţara vecină. Discursul premierului se dorea un elogiu adus politicienilor care au împins Ungaria spre progres. Printre cei enumeraţi a fost şi controversatul lider fascist al Ungariei din perioada 1920-1944, Miklos Horthy.

Faptul că înfrângerea din războiul mondial, cele 133 de zile ale terorii roşii şi greutatea uriaşă a dictatului de la Trianon nu ne-au strivit se datorează unor oameni politici străluciţi: guvernatorului Horthy Miklos, prim- ministrului Bethlen Istvan şi ministrului Klebelsberg Kuno. Fără guvernator nu există prim-ministru, iar fără prim-ministru nu există ministru”, a spus Viktor Orban.

Miklos Horthy este cea mai controversată figură politică a Ungariei secolului 20. În perioada mandatului său, sute de mii de evrei au fost deportaţi în lagărele naziste.

În niciun caz nu poate fi un lider demn de laudă, consideră Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România.

Condamnăm mesajul premierului ungar Victor Orban prin care Horthy este descris drept "om de stat strălucit". Amiralul Horthy este responsabil de deportarea și exterminarea evreilor din Ungaria și Ardealul de Nord.", transmite institutul Elie Wiesel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri