Criza refugiaților | Acord între liderii UE și Turcia 

Data publicării:
refugiati grecia GettyImages-511704126-4

Pe baza lui, migranţii care ajung în Grecia vor fi întorşi automat în Turcia. Pe de altă parte, între blocul comunitar şi Turcia va exista un schimb de refugiaţi. Pentru fiecare migrant preluat de turci, Uniunea Europeană va prelua un refugiat direct din taberele organizate în Turcia.

Pentru a face faţă cheltuielilor de mutare a migranţilor, guvernul de la Ankara va primi şase miliarde de euro de la Bruxelles, până în 2018.

La fel de important, din luna iunie, Uniunea Europeană va elimina vizele pentru cetăţenii turci, iar în lunile viitoare oficialii de la Bruxelles se vor pregăti pentru deschiderea unor noi capitole de negociere cu Turcia, pentru aderarea acesteia la blocul comunitar.

În urmă cu 10 zile a mai avut loc un summit UE-Turcia, dar nu s-a ajuns la un acord. Anakara a pus și condiții pentru relocarea imigranților, respectiv redeschiderea unor capitole din procedura de aderare a Turciei la UE și suspendarea vizelor pentru cetățenii turci care doresc să călătorească pe teritoriul blocului comunitar. 

Negocierile au început de astăzi de dimineață, când premierul turc Ahmet Davutoglu a ajuns la Bruxelles. Premierul turc, Ahmet Davutoglu a dat asigurări că ţara sa are acelaşi obiectiv ca Uniunea Europeană: rezolvarea crizei imigranţilor. Liderul de la Ankara a discutat astăzi la Bruxelles cu oficialii europeni despre cooperarea dintre Turcia şi UE. Negocierile au fost destul de dificile, în condiţiile în care Ankara impune anumite condiţii.

„Turcia a primit 2,7 milioane de refugiaţi, fără vreun ajutor semnificativ de la nimeni. Vreau să reafirm faptul că Turcia va continua politica unei perspective umanitare. Desigur, UE şi Turcia au acelaşi scop, acelaşi obiectiv, să-i ajute pe refugiaţii sirieni şi să clădim corect un nou viitor pe continent . Acesta este scopul nostru”, a spus premierul Turciei.

Uniunea Europeană a propus ca Turcia să reprimească toţi imigranţii care ajung pe insulele greceşti din Marea Egee, situate în apropierea coastelor turceşti. În schimb, UE va lua refugiaţi sirieni direct din Turcia, va da ajutor pentru sirienii care au rămas pe teritoriul turc, va accelera negocierilor dintre Bruxelles şi Ankara pe tema integrării şi va crea un mecanism prin care cetăţenii turci ar putea vizita Europa fără vize.

Întoarcerea refugiaţilor din insulele greceşti în Turcia este considerată o metodă bună prin care traficanţii şi-ar pierde afacerile. Odată ce începe procesul de retrimitere a imigranţilor în Turcia, trebuie să treacă doar câteva zile până când procesul de primire a refugiaţilor (n.red.: în Europa), în raport de 1 la 1, va fi iniţiat”, a spus Angela Merkel.

Premierul turc a declarat că sunt probleme cu privire la deschiderea unor noi capitole de negociere pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană.

„Nu am încercat să obţinem ceva prin exploatarea crizei imigranţilor. Nimeni nu ar trebui să aibă dubii în această privinţă dar, în acelaşi timp, nu vom accepta o propunere care ar transforma Turcia într-o închisoare în aer liber pentru imigranţi”, a spus Ahmet Davutoglu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri