Cum a gestionat Ungaria criza francilor elvețieni

Data actualizării: Data publicării:
FRANCI GETTY
High angle view of Swiss currency

Ungaria s-a confruntat în anii trecuţi cu chestiunea creditelor în franci elvețieni. Autoritățile de la Budapesta au luat în total trei măsuri, începând cu 2011, pentru a gestiona criza, însă niciuna dintre soluțiile propuse nu au mulțumit toată populația îndatorată. 

Mai întâi, Budapesta a dat, în 2011, o lege prin care plata creditului se făcea la cursul francului/euro din 2008. Creditul trebuia returnat integral pentru a beneficia de această lege. Măsura a fost avantajoasă pentru cei mai bogați, care își puteau permite să plătească restul împrumutului într-o singură tranșă. 

De asemenea, oamenii aveau dreptul să facă un credit în forinți la o altă bancă pentru a plăti datoria în valută. 

A doua măsură luată de Ungaria a venit în 2014, când s-a decis punerea unei bariere la cursul valutar. Astfel, timp de cinci ai cei datornici plăteau ratele la cursul din 2008, respectiv 180 de forinți pentru un franc și 250 de forinți pentru un euro. După acești cinci ani, diferența dintre cursul de piață din prezent și cel avantajos trebuia plătit integral, eșalonat. 

O ultimă măsură pentru a gestiona creditele în valută a venit tot în 2014. Atunci, s-a dat legea privind conversia totală a creditelor în valută, respectiv creditele în franci, yeni chinezești și euro. Aceste credite pot fi convertite în forinți și plătite în moneda națională.  

Legea are și o portiță pentru cei care au dorit să rămână cu creditul în valută, care pot depune o cerere și plăti în continuare împrumutul în valută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri