Cum afectează atacul de la Manchester alegerile britanice

Data actualizării: Data publicării:
Police Respond To An Incident At Manchester Arena
Foto: Gulliver/ Getty Images

Analistul Ion Bogdan Lefter a explicat că atentatul sinucigaș de la Manchester poate avea două tipuri de consecințe asupra alegătorilor britanici care sunt chemați la vot pe data de 8 iunie. Mai exact, curentul izolaționist ar putea fi alimentat și mai mult și cetățenii britanicii ar putea da un vot bazat pe frică sau acest atac ar putea solidariza oamenii și aceștia, dimpotrivă, vor da un vot rațional, pro-globalizare. În acest sens, spune analistul, există exemplul Franței, unde în ciuda unui atac terorist cu puțin timp înainte alegerilor prezidențiale, francezii l-au ales pe pro-european Emmanuel Macron în detrimentul extremistei de dreapta, Marine Le Pen. 

Police Respond To An Incident At Manchester Arena
Foto: Gulliver/ Getty Images

Ion Bogdan Lefter a explicat că Marea Britanie este o țintă veche a teroriștilor, dar a atras atenția că acest atac are o simbolistică aparte în contextul alegerilor anticipate din Regatul Unit. 

Marea Britanie e o veche țintă a terorismului, a mai multor tipuri de terorism cu surse diferite și cu ideologii diferite. Putem privi și în sine la cazul britanic: o mare țară europeană cu una dintre cele mai dezvoltate economii ale lumii, centru financiar și unul dintre centrii nervoși ai planetei, de un splendid multiculturalism, dar și cu problemele pe care globalizarea le aduce acolo unde există perdanți, resentimente la ceea ce este astăzi contemporaneitatea. Putem vorbit de un spațiu atrăgător pentru cine vrea să facă lucruri de genul ăsta din interior și exterior. Atacul trebuie văzut într-un context franco-britanic pentru că cea mai importantă similitudine dintre cel de la Paris și din Londra este contextul pre-electoral. Acolo au fost alegeri prezidențiale, aici vor fi anticipate pentru Parlament. Miza este între democrație și izolaționism”, a precizat analistul. 

Înainte de acest atac, spune Ion Bogdan Lefter, sondajele arătau că laburiștii încep să îi prindă din urmă pe conservatori. 

„Pentru 8 iunie sunt programate anticipatele în Regat și evident subiectul este din nou Brexitul. Doamna May a convocat anticipate pentru a-și consolida poziția de negociere a Brexitului la Bruxelles, dar joacă riscant. Zilele trecute cea mai importantă știre din Marea Britanie era că laburiștii recuperează spectaculos și neașteptat, conservatorii conduși de May aveau un avans considerabil, continuă să aibă în jur de 10 procente avans, dar lucrurile încep să arate mai echilibrat. În Franța atacul de pe Champs Elysee a avut loc când urma primul tur al prezidențialelor pentru care candidau zece politicieni, dar erau patru posibili să prindă turul doi, printre ei un candidat de extremă dreaptă și unul de extremă stângă. A ieșit foarte bine până la urmă. Atentatul părea să tensioneze lucrurile în favoarea candidatei extreme drepte, a prins totuși turul al doilea de scrutin”, a precizat analistul. 

Ion Bogdan Lefter a spus că atacul de la concertul Arianei Grande din Manchester este mai asemănător atacului asupra unei parlamentare laburiste, care a fost ucisă pe stradă, decât cu cel de pe Podul Westminster. 

„Am putea compara ce s-a întâmplat aseară nu atât cu ce s-a întâmplat pe Podul Westminster ci cu incidentul în care o parlamentară laburistă a fost înjunghiată pe stradă în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Europa. Simbolistica acestor gesturi e importantă. Intervine violența, agresiunea pentru a crea panică, pentru a ajuta la destructurări, pentru că tensiunea este alternativă la votul rațional, la votul cu picioarele pe pământ. Simbolistica momentului e limpede. În Marea Britanie contextul politic se tensionează, va fi iar un vot în care o parte vor da un vot rațional, vor spune că globalizarea este normalitate și o altă parte care va spune că poate britanicii pierd din integrare și celelalte argumente izolaționiste. Un asemenea atentat poate avea două tipuri de consecințe: votanții și mai speriați de perpetuarea acestui tip de violență, de imigrația permanentă care aduce noi cetățeni europeni, vor da un vot din frică, dar poate fi și cealaltă categorie de votanți, am văzut o extraordinară solidarizare, contrareacții de tip rațional, să nu cedăm , să nu ne fie frică, să înțelegem că trăim cu toții în lumea asta”, a conchis analistul politic.

La data de 8 iunie, britanicii sunt chemați la vot pentru Parlament. Premierul britanic, Theresa May, speră că astfel își va consolida poziția de negociere a Brexitului cu Uniunea Europeană. În urma exploziei de ieri, campania electorală a fost suspendată. 

Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn a anunţat că a convenit împreună cu premierul Theresa May, şefa partidului Conservator, să suspende campania electorală până la noi ordine. Evenimentele de campanie în vederea alegerilor anticipate de la 8 iunie sunt astfel suspendate, în contextul în care Marea Britanie anchetează incidentul şi consecinţele lui. 

O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert al cântăreței americane Ariana Grande care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 de morți și 59 de răniți. Poliția a anunțat că anchetează incidentul ca pe un atac terorist. 

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat constituirea unei celule de crize care întreprinde toate demersurile pe lângă autoritățile locale „în vederea obținerii unor informații privind circumstanțele producerii incidentului, precum şi date cu privire la naționalitatea victimelor”.

Poliția britanică a confirmat că a fost vorba de un atac sinucigaș și că printre victimele exploziei se numără și copii. 

Citiți și: Explozie la Manchester. MAE: Până în acest moment nu au fost identificați români printre victime

Explozie la Manchester, în timpul unui concert. Sunt zeci de morți și răniți

Ce se ştie până acum despre atentatul de la Manchester

Atentatul de la Manchester ar fi fost anunțat cu patru ore înainte

Ariana Grande, după explozia de la Manchester: Sunt devastată

Reacția lui Donald Trump după atentatul din Manchester: "Atâtea vieți frumoase curmate de niște ratați malefici"

Dan Mihalache: Sperăm că nu vor fi români printre victime

Poliția britanică: printre victimele decedate se numără și copii

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri