Cutremurul din Italia. „Clădirile se balansau cu jumătate de metru dintr-o parte într-alta. Un dezastru!”

Data actualizării: Data publicării:
norcia casa daramata cutremur italia

Infern în Italia, unde oraşe întregi s-au prăbuşit, zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost, iar casele pitoreşti de munte s-au transformat în munţi de moloz. Singura veste bună este că de data aceasta nu a mai murit nimeni, pentru că multe din aceste oraşe erau goale. Autorităţile au evacut zona după seismele de acum două luni. Sunt însă drumuri distruse, poduri căzute şi zone complet izolate. Trimisul special Digi24 Adrian Cojocaru a traversat astăzi localităţile distruse de cutremur.

În Borgo Sant'Atonio, multe dintre locuințe sunt una cu pământul după cutremurul de duminică dimineață. Aici era de exemplu o casă cu două etaje. Seismul a secționat-o în două”, relatează Adrian Cojocaru, trimisul special Digi24 în Italia.

Borgo Santantonio, Visso, Usita, Castelsantangelo sul Nera şi tot aşa. Din localitaţi de vis recomandate de orice ghid turistic, orăşelele și satele de munte din centrul Italiei au ajuns o colecţie sinistră de ruine. Deși oficial nu mai locuiește nimeni în multe dintre ele, elicopterele armatei și pompierilor brăzdează cerul cât e ziua de lungă.

Autoritățile vor să se asigure că nu au rămas sinistrați în localitățile distruse sau în zone devenite inaccesibile după ce mai multe drumuri au fost distruse de unda de șoc.

Un bărbat a rămas doar cu hainele de pe el, când a fugit din casă, de teamă să nu se prăbușească peste el.

„Clădirile se balansau cu jumătate de metru dintr-o parte într-alta. Un dezastru! Ieri, casa încă era în picioare, astăzi cine ştie... pentru că în această dimineaţă şi peste noapte au fost alte replici”, spune el.

Cu sutele, adaugă seismologii. Cel puţin 50 dintre ele, peste magnitudine 3. De aceea autorităţile le permit localnicilor să se întoarcă în zonele sinistrate doar însoţiţi de militari şi pompieri, pentru a mai recupera din lucruri, dacă a mai scăpat ceva întreg după cutremur. Dar asta se face rar, listele sunt lungi şi răbdarea localnicilor a ajuns la limită.

Şi asta nu e totul. Şi între localităţi se ajunge greu. Ba au căzut pietre pe drum, ba podurile nu mai sunt sigure.

În aceste condiţii, sute, mii de oameni depind de ajutorul armatei, iar singura soluţie pentru a nu înnopta sub cerul liber sau în maşini sunt corturile forţelor de intervenţie, instalate în unele zone încă de la sfârşitul lunii august.

În primele momente, oamenii nu au vrut să vină aici, dar după ultimul cutremur s-au convins că e mai bine, mai ales că a dat şi primarul ordin. Din această cauză, am adus trei bucătării mobile în tabără, pentru a alimenta toate localităţile afectate de cutremur”, Marco Tuttoilmondo, purtător de cuvânt al forţelor de intervenţie.

Centrul istoric al oraşului Norcia aproape că a fost ras de pe faţa pământului de seismul de 6,5 magnitudine

Adrian Cojocaru, trimisul special Digi24 în Italia: „Centrul istoric din Norcia a fost închis încă de duminică după-amiază. Dincolo de aceste ziduri sunt multe clădiri care s-au prăbuşit, iar altele stau să cadă la o replică mai puternică, aşa că pompierii au izolat întreaga zonă.”

Puţinele clădiri istorice care au mai rămas în picioare sunt inspectate, pentru a se stabili dacă mai pot fi salvate.

Domenico de Vita, pompier: „Vom încerca să salvăm tot patrimoniul cultural care a rezistat, dar ne aflăm în centrul activităţii seismice, replicile sunt foarte, foarte puternice. O astfel de intensitate nu s-a mai înregistrat aici de mulţi ani.”

Vieţile oamenilor din oraşele lovite de seism au fost date peste cap.

Riccardo Salviani, locuitor din Norcia: „Suntem foarte speriaţi de replicile care zguduie zona. Suntem foarte trişti şi nu ştim ce să facem. Este greu să ne găsim cuvintele pentru a descrie situaţia în care ne aflăm.

Adrian Cojocaru, trimisul special Digi24 în Italia: „Au fost aproape 700 de replici numai în ultimele 24 de ore în această zonă din Italia, 4,2 una dintre ele. În Norcia, la doar 100 de metri de zidurile vechi ale cetăţii, aici a fost amplasată o tabără pentru sinistraţi, poate găzdui câteva mii de persoane, sunt 3.000 de oameni care nu mai au unde să doarmă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri