Cutremure Italia | Primul bilanț: patru răniți și un mort

Data publicării:
cutremur italia repubblica 2

Centrul Italiei a fost zguduit, miercuri seară, de trei cutremure, cu magnitudini de 5,4, 5,9 şi 4,6, însoţite de multe replici mai mici, de peste 3 grade pe scara Richter. Cutremurele au avut loc în zona de la graniţa regiunilor Umbria şi Marche, nu departe de locul afectat de seismul din această vară. Specialiştii italieni au anunţat chiar o legătură între mişcările tectonice de acum şi cele din 24 august.

Autorităţile locale au anunţat o situaţie dezastruoasă, cu numeroase clădiri dărâmate, mai ales dintre cele vechi. Deocamdată, a fost raportată o singură victimă, un bătrân care a făcut infarct, plus mai mulţi răniţi.

Şcolile din zona zguduită de cutremure vor rămâne închise joi, pentru a fi verificate dacă sunt sigure. Premierul Italiei, Matteo Renzi, s-a întors de urgenţă la Roma pentru a coordona situaţia de criză.

Primul seism, de magnitudine 5,4, s-a produs la ora 20.10, în apropierea localităţilor Castel Sant'Angelo sul Nera şi Visso. Epicentrul a fost foarte aproape de suprafaţă, la o adâncime de nouă kilometri. Două ore mai târziu, a urmat un al doilea cutremur, mai puternic, magnitudine 5,9. A fost vorba tot de un cutremur de suprafaţă, cu epicentrul la doar zece kilometri adâncime. După alte două ore, un al treilea seism, de magnitudine 4,6, a avut loc tot în aceeaşi regiune.

Eram în casă când primul cutremur a lovit, am ieşit afără şi pământul se mişca tot timpul”, a spus Giuseppe Antonini, un locuitor din Visso.

A fost ceva ce nici nu pot să descriu. Totul a început să tremure şi lucrurile au început să cadă pe noi. Nici nu pot să descriu în cuvinte”, a adăugat un alt localnic, Silvio Bettacchi.

Autorităţile locale din zonele afectate au anunţat o situaţie de criză, mai ales din cauza numărului mare de clădiri prăbuşite.

Patrimoniul imobiliar a fost practic compromis. Clădiri s-au prăbuşit peste tot. Biserica s-a prăbuşit, o casă din piaţă s-a prăbuşit. Este o situaţie extrem de dificilă, extrem, extrem de brutală”, a spus primarul din Ussita, Marco Rinaldi.

Foarte mulţi locuitori din zona lovită de cutremur au fost nevoiţi să plece din case şi au fost mutaţi în adăposturi.

Încercăm cel puţin să le oferim nişte băuturi calde dar este clar că, din cauza numărului mare de oameni, este dificil să avem grijă de toţi, dar rămâne prioritatea noastră”, a precizat primarul localității Visso, Giuliano Pazzaglini.

Alimentarea cu energie electrică din unele zone a fost întreruptă, iar unele drumuri locale au fost blocate. Mişcările tectonice s-au simţit chiar în capitala Roma, la aproape 200 de kilometri distanţă.

Ultimul seism de mare amploare s-a produs în Italia pe 24 august. Atunci au fost distruse numeroase localităţi şi aproape 300 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Bilanț: Zeci de persoane afectate, patru rănite

Șeful Protecției Civile din Italia a prezentat primul bilanț al victimelor și daunelor provocate de cutremure la cinci ore după seisme. Zeci de persoane au fost afectate de cutremure, dar doar patru oameni au suferit răni, însă viața lor nu este în pericol. De asemenea, o singură persoană a murit. Este vorba despre un bătrân care a făcut infarct atunci când a avut loc primul seism. 

În ceea ce privește daunele materiale, multe clădiri care au rezistat cutremurului din 24 august s-au prăbușit acum. Localitățile afectate aveau multe clădiri vechi, printre care și o biserică din secolul XV, care s-au prăbușit. 

Autoritățile au decis să închidă școlile din 11 localități ca măsură de precauție. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri