David Cameron demisionează miercuri. Theresa May va prelua funcţia de premier

Data publicării:
David Cameron consiliu european februarie 2015 GettyImages-511257266

Foto: Gulliver / Getty Images

Pe 24 iunie, a doua zi după referendumul în care 52% dintre votanţii britanici au decis ieşirea din Uniunea Europeană, david cameron anunţase că va demisiona, cel mai probabil, în octombrie. Termenul a fost devansat cu aproape o lună, după ce 9 septembrie a fost stabilită ca data la care va fi desemnat noul lider al Partidului Conservator, cel care va prelua și funcția de prim-ministru.

Situaţia s-a precipitat în weekend, după un interviu în care Andrea Leadsom, una dintre cele două candidate la succesiunea lui David Cameron, a declarat că unul dintre avantajele sale politice este faptul că este mamă. Astăzi, ea a anunțat că se retrage din competiția electorală internă. Astfel, actualul ministru de Interne Theresa May a rămas singura candidată.

Într-o scurtă declaraţie făcută în faţa reşedinţei din Downing Street 10, David Cameron a spus că îi va prezenta reginei Elisabeta a II-a demisia sa miercuri dimineaţă.

Jurnaliştii britanici au surprins şi momentul de eliberare a lui David Cameron de toată presiunea adunată în ultimele două săptămâni şi jumătate. După ce a anunţat că demisionează miercuri, premierul s-a întors şi a făcut câţiva paşi, spre uşa reşedinţei. Chiar înainte să intre, a început să fredoneze. Iar după ce a trecut pragul a exclamat: Gata!

Theresa May va prelua, miercuri seară, funcţia de premier al Marii Britanii. Va fi prima femeie care ocupă acest post în ultimii 26 de ani şi a doua din istorie, după Margaret Thacher.

Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul Uniunii Europene, nicio tentativă de a reveni pe ușa din spate”, a declarat Theresa May, astăzi, la un miting electoral.

„Brexit înseamnă Brexit și vom face din el un succes”, a mai spus viitorul premier britanic.

Theresa May este sigură că, sub conducerea sa, partidul „se va pune în slujba oamenilor care muncesc și se va asigura că economia funcționează cu adevărat pentru toți”.

„În săptămânile următoare voi stabili cum să trecem economia prin această perioadă de incertitudine, să creăm locuri de muncă mai bine plătite, să negociem cele mai bune condiții pentru plecarea Marii Britanii din UE și să ne construim un rol nou în lume”, a declarat Theresa May, transmite Agerpres.

„Este clar, de asemenea, că votul pentru Brexit a fost un mesaj ce cheamă la un control al liberei circulații a persoanelor. Situația nu poate continua ca astăzi”, a adăugat cea care ocupă funcţia de ministru de Interne din 2001. A fost desemnată pentru acest post încă din 1997, în guvernul din umbră al Partidului Conservator.

În vârstă de 60 de ani, Theresa May este unica fiică a unui vicar al Bisericii Anglicane. Este absolventă de Geografie a Universităţii Oxford şi, înainte de a intra în viaţa politică, a fost consultant financiar la Banca Angliei. Este căsătorită de 36 de ani, nu are copii.

Citiţi şi:

Marea Britanie | Scandal în campania pentru desemnarea noului premier

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri