Cea mai bună variantă pentru România: Merkel sau Schulz?

Data actualizării: Data publicării:
G20 Nations Hold Hamburg Summit
Foto: Guliver/GettyImages

Cu trei zile înainte de alegerile legislative din Germania, Angela Merkel îşi menţine avansul confortabil de 14 procente în faţa contracandidatului Martin Schulz. Cu trei mandate la activ, cancelarul german e un personaj politic al contrastelor, care a reuşit să atragă alegători de stânga, deşi conduce un partid conservator. O spune un jurnalist de la Die Welt. Într-un interviu acordat Digi24, în Berlin, ziaristul de origine română a vorbit şi despre exploatarea vieţii personale în campania electorală din Germania.

Magda Crişan - corespondent Digi24: Care este varianta mai bună pentru România, Angela Merkel sau Martin Schulz?

Wolfgang Scheida - jurnalist Die Welt: Cred că pentru România nu asta este esenţial, indiferent dacă alegerile acestea sunt câştigate de Martin Schulz sau Angela Merkel. Indiferent de coaliţia care ajunge la putere, fie că este marea coaliţie între creştin-democraţi şi social-democraţi sau coaliţia numită Jamaica împreună cu verzii şi social-liberalii, esenţial pentru România este să meargă în România bine. Legăturile Germaniei sunt importante, Klaus Iohannis din partea minorităţii germane este un lucru care apropie România de Germania, esenţialul se petrece în România şi nu în Germania.

Despre detaliile personale în spoturile electorale:

Wolfgang Scheida - jurnalist Die Welt: Întotdeauna când este vorba despre jocuri politice, apare şi aspectul personal. În Germania ceva mai puţin decât în alte ţări, de exemplu SUA, dar este un fenomen care a luat amploare - încercarea de a prezenta politicieni în spaţiul lor personal. Eu cred că lucrurile sunt mai curând contraproductive pentru că intenţia propagandistică este atât de clară, încât oamenii nu se lasă ademeniţi.

Fascinația pentru Emmanuel Macron:

Wolfgang Scheida - jurnalist Die Welt: Cred că Emmanuel Macron aduce două lucruri în politică - este tânăr, nu vine din sistem, ci din afară lui. Și a reuşit să o învingă pe Le Pen şi stafia extremei drepte în Europa occidentală. Și de aici încercarea lor de a se apropia de Emmanuel Macron.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri