Este Angela Merkel feministă? Răspunsul cancelarului german

Data actualizării: Data publicării:
Merkel Commends Volunteers For Refugees And Migrants
Foto: Gulliver/ Getty Images

Angela Merkel a fost întrebată la o reuniune a G20 pentru femei dacă se consideră feministă. Cancelarul german a răspuns că se regăsește în anumite aspecte ale istoriei feminismului, dar că nu dorește să se „împăuneze” cu un titlu pe care consideră că nu îl are. Pe de altă parte, Ivanka Trump, prezentă și ea la reuniune, se consideră feministă. 

Merkel Commends Volunteers For Refugees And Migrants
Foto: Gulliver/ Getty Images

Dacă în momentul în care Angela Merkel a fost întrebată dacă este feministă, spectatorii și-au manifestat entuziasmul aplaudând, alături de o Christine Lagarde la fel de entuziastă, cancelarului german i-au luat câteva momente să răspundă, timp în care a părut stânjenită de întrebare. Nu este prima dată când Angela Merkel este asociată cu mișcarea feministă. De altfel, ea a și fost criticată în Germania pentru că nu face suficient pentru femei, relatează Irish Times

„Ca să fiu sinceră....istoria feminismului este un concept cu care am multe lucruri în comun, dar cred că sunt şi aspecte faţă de care am o opinie diferită. De asemenea, nu aş vrea să pretind un titlu pe care nu îl am. De exemplu, Alice Schwarzer sau alţii asemenea ei au purtat atât de multe lupte, aşa că să vin eu să profit de succesul lor şi să spun că sunt o feministă... Ar fi ceva, nu-i aşa? De aceea, nu am nicio grijă, dacă voi consideraţi că sunt o feministă, nu vă contrazic şi puteţi vota în această privinţă. Din punct de vedere personal, nu ţin morţiş să port o astfel de etichetă”, a spus cancelarul german. 

Pe de altă parte, când moderatoarea discuției le-a întrebat pe celelalte participante la summit dacă sunt feministe, Ivanka Trump a ridicat mâna, în semn că „da”. Fiica lui Donald Trump a sugerat că multe femei nu spun că sunt feministe, deoarece se tem că nu corespund întrutotul etichetelor asociate acestui concept. 

De asemenea, ministrul de Externe canadian, Chrystia Freeland, a explicat că nu doar feminismul a primit o conotație negativă, ci există o reacție negativă față liberalism în general. 

„Ceea ce am învățat în ultimii ani, inclusiv în ceea ce privește drepturile femeilor, este că nu le putem lua de bune. Sunt multe forțe în societate, care s-ar simți mai bine dacă femeile ar sta acasă”, a spus ministru. 

La reuniunea „Women 20” Angela Merkel a anunțat un plan pentru un fond public-privat pentru capacitarea femeilor din țările în curs de dezvoltare. 

De asemenea, Ivanka Trump a declarat că încearcă să îl convingă pe tatăl ei să se aplece asupra problemelor pe care le întâmpină femeile la locul de muncă, în mod special despre cum afectează sarcina femeile de pe piața muncii.

„Realitatea este că în SUA, cea mai mare cheltuială este cea pentru creșterea copilului, care depășește inclusiv cheltuielile de locuință. Este o problemă enormă și tatăl meu s-a angajat să o rezolve”, a spus fiica președintelui SUA. 

Nicola Leibinger-Kammülle, directoarea firmei germane Trumpf, a declarat că deși oferă motivație și sprijină femeile, aproape că trebuie să le forțeze pe acestea să își asume roluri de conducere. Directoarea Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, nu a fost de acord, spunând că femeile pe care ea le-a întâlnit și-au dorit să ajungă în funcții de conducere în contextul potrivit. Ea a explicat că pentru a elimina inegalitățile de gen trebuie ca lumea să înțeleagă că de prezența unei femei pe piața muncii beneficiază toată societatea. 

„Femeile nu sunt o amenințare, sunt contributori la bunul mers al societății”, a concluzionat Lagarde. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri