Febră catalană? Referendumuri pentru mai multă autonomie în nordul Italiei

Data actualizării: Data publicării:
referendum vot tableta italia - la repubblica

Două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, Lombardia și Veneto, organizează duminică un referendum prin care cer mai multă autonomie față de Roma. Împreună, cele două zone realizează 30% din PIB-ul Italiei şi generează statului venituri de nu mai puţin de 70 de miliarde de euro.


„Să spunem că va fi un pas înainte. Pentru a avea mai multă autonomie, între timp împingem puţin lucrurile şi vedem apoi ce se întâmplă”, spune o localnică.

„Este timpul să fim independenţi”, consideră un bărbat.

Liderii celor două regiuni bogate ar vrea să oprească o parte mai mare din banii din impozite pe care îi împart cu alte regiuni ale Italiei, mai puțin bogate, şi să-i utilizeze pe plan local.

Cel puţin 50% din taxe ar putea rămâne plan local dacă răspunsul cetăţenilor va fi afirmativ şi dacă Guvernul acceptă condiţiile liderilor.

„Sper să putem să gestionăm banii noştri înainte de a ajunge pe mâinile altora”, spune o femeie.

„Ca toate celelalte alte referendumuri şi acesta poate ajunge în sertar, la fel ca toate legile propuse de popor”, arată o alta, mai sceptică.

Referendumul a fost amânat de mai multe ori şi este motiv de polemică între politicienii italieni. Din declaraţiile pro-autonomie făcute de-a lungul vremii se înţelege şi că această mişcare poate fi un prim pas către independenţă. Alţi lideri politici insistă că unitatea naţională nu va avea de suferit.

„Scoția este un succes! E o democrație, e un model de urmat, sper să urmeze și Catalonia, apoi urmează Veneto, apoi urmați voi!”, spunea în septembrie 2014 Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului.

„Resursele pe care le încasăm în Lombardia şi Veneto, pe care trebuie să le trimitem la Roma şi să se întoarcă înapoi, le păstrăm aici direct şi evităm birocraţia. Asta este ideea pentru mine, o idee constituţională a autonomiei teritoriale”, a declarat și Luigi Di Maio, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Votul marchează şi o premieră în Italia. Se va desfăşura electronic, clasicele ştampile fiind înlocuite de tablete moderne.

Lombardia

10 mil. locuitori

53,9 mld. €/an

Veneto

4,9 mil. locuitori

18,2 mld. €/an.

Citiți și:  Două regiuni italiene organizează un referendum duminică, încurajate de exemplul Cataloniei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri