Fiul unui imigrant pakistanez, noul primar al Londrei

Data publicării:
sadiq khanfb

„Mulţumesc, Londra! Londra e cel mai frumos oraş din lume. Am crescut într-o locuinţă socială, la câţiva kilometri de aici. Pe atunci, nici nu visam că cineva ca mine ar putea fi ales primarul Londrei”, a spus Sadiq Khan în discursul său după câștigarea alegerilor.

Într-o ţară în care politica o fac mai ales elitele educate la colegiul Eton, Sadiq Khan a mers la un liceu de cartier nu tocmai prestigios. Născut într-o familie cu opt copii, fiul unui şofer de autobuz şi al unei croitorese, Sadiq Khan a vrut să se facă dentist, dar profesorii i-au remarcat talentul oratoric şi l-au ajutat să se orienteze spre drept. Aşa că a devenit avocat şi s-a specializat în drepturile omului.

„Vreau ca toţi londonezii să primească şansele pe care oraşul nostru mi le-a dat mie şi familiei mele, nu doar şansa de a supravieţui, ci de a prospera, şansa de a-şi construi un viitor mai bun pentru ei şi familiile lor”, a spus primarul ales al Londrei.

Sadiq Khan a intrat în Partidul Laburist la 15 ani, a fost mai bine de zece ani consilier local, iar din 2005 este deputat. 

Căsătorit cu o avocată - şi ea imigrantă - a continuat să locuiască în cartierul modest în care a crescut. Unii îl văd deja la conducerea laburiştilor şi în funcţia de prim-ministru, dar Sadiq Khan spune că nu are această ambiţie. Deocamdată, vrea să construiască mai multe locuinţe sociale la Londra şi să îngheţe tarifele pentru transportul în comun timp de patru ani. Nu în ultimul rând, este un adept al rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Voi fi britanicul musulman care va învinge extremismul şi radicalizarea. Experienţele şi personalitatea mea îmi permit să fiu cel mai bun primar al Londrei”, a spus Sadiq Khan.

În cursa pentru primăria Londrei a avut drept contracandidat un personaj care este fix opusul său: Zac Goldsmith, fiu de miliardar, căsătorit cu o moştenitoare Rothschild. Acesta nu a putut numi în campanie nici măcar o staţie de metrou din Londra.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri