Germania critică politica NATO față de Rusia

Data publicării:
Exercitiu militari NATO GettyImages-491925083

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat deschis decizia NATO de a desfăşura, începând cu 2017, batalioane de luptă în România, Bulgaria, Ţările Baltice şi în Polonia, chiar la graniţele Alianţei cu Rusia.

„Ceea ce trebuie să evităm noi astăzi este să agravăm situaţia, cu strigăte de război şi tropăit de bocanci. Cei ce cred că se creează mai multă securitate în Alianţă cu parade simbolice ale tancurilor aproape de frontiera de est se înşeală!”, a spus ministrul german de Externe.

Mesajul ministrului german de externe vine în tonul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a atacat din nou Alianţa Nord Atlantică. Liderul de la Kremlin acuză NATO că amplifică anumite conflicte şi situaţii pentru a-şi justifica existenţa şi mutarea unor trupe aliate tot mai aproape de graniţele Rusiei.

Vladimir Putin: „Toate aceste escaladări au continuat probabil pentru a justifica existenţa NATO. Au nevoie de un inamic extern. În caz contrar, nimeni nu ar înţelege de ce mai este nevoie de această organizaţie”. 

Oficialii NATO au anunţat la începutul săptămânii, la reuniunea miniştrilor apărării, ca Alianţa va trimite aceste batalioane pentru a contracara acţiunile agresive ale Moscovei. Însă ministrul social-democrat de Externe al Germaniei, estimează că trebuie abordată o cu totul altă politică faţă de Rusia.

„Trebuie limitată acţiunea militară şi trebuie căutată soluţia doar printr-o politică de descurajare”, a spus șeful diplomației de la Berlin.

Liderii NATO au estimat însă că Rusia încearcă să îşi constituie o zonă de influenţă în Europa, prin mijloace militare. Totuşi, oficialul german, cunoscut, potrivit AFP, pentru declaraţiile sale atente la adresa Moscovei, a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia în urmă cu doi ani şi susţinerea de către aceasta, a mişcărilor separatiste din estul Ucrainei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri