Grevă generală în învățământul din Spania

Data actualizării: Data publicării:
Spain Students Protest
EDS NOTE : SPANISH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN SPAIN. High school student march during a demonstration in Madrid, Spain, Wednesday Oct. 26, 2016. The students who are on a one day strike are protesting about the country's education law that increases the number of annual exams. The education bill was brought in 2014 by the conservative Popular Party. Opposed by most other political parties and many teacher and parent groups, it increases the number of annual exams.The government claimed it was aimed at stemming Spain's school dropout rate. Banners read in Spanish; 'General Strike' and 'No to exam re-takes from the Franco era' . (AP Photo/Francisco Seco)

În învățământul din Spania este grevă generală. Aproximativ 10.000 de elevi spanioli au mărşăluit miercuri la Madrid şi colegi de-ai lor le-au urmat exemplul în 50 de oraşe. Sunt revoltaţi pentru că statul vrea să le impună trei examene noi şi cred că un guvern interimar de aproape un an nu are autoritatea să facă asemenea schimbări importante.

Zeci de mii de studenți și elevi din clasele primare sunt în grevă generală în Spania, protestând împotriva unei legi de reformă a sistemului educațional, sistem care i-ar obliga pe toți elevii atunci când termină clasele a III-a , a VI-a și a IX-a să dea un examen înainte de a trece în anul următor.

Legea învățământului a fost schimbată vara aceasta în Spania şi i-a pus pe elevi în faţa unor necunoscute.

„Eu acum sunt înaintea bacalaureatului. În noiembrie ar trebui să trec de o evaluare și nici până acum nu se știe ce probe trebuie să trec. Ne pregătesc să ajungem pe străzi. Nu știm ce ne așteaptă. Locurile de muncă ajung doar la cei care au bani și sunt la școli private sau au relaţii pentru a ajunge într-o companie. Restul, cei de la școlile publice afară din țară pentru a căuta un loc de muncă”, a spus un elev spaniol.

„Dacă nu treci de aceste evaluari rămâi fără oportunități. Nu obții nici măcar bacalaureatul”, a adăugat alt elev.

Greva elevilor apare în momentul în care Spania este în blocaj politic. Parlamentul va încerca pentru a treia oară în acest an să aleagă un prim-ministru. În cazul unui eşec, spaniolii ar urma să fie chemaţi din nou la urne de Crăciun.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri