Întâlnire Merkel-Macron: „Se așteaptă de la acest cuplu de fier soluția la crizele UE”

Data actualizării: Data publicării:
colaj merkel macron

Prima zi de lucru ca preşedinte pentru Emmanuel Macron, şi prima vizită în străinătate. Este aşteptat, în Germania, de cancelarul Angela Merkel. Robert Schwartz, şeful secţiei în limba română de la Deutsche Welle, a precizat că deși măsuri concrete vor fi adoptate abia după alegerile parlamentare din septembrie din Germania, vizita noului președinte francez nu este una pur simbolică sau de rutină. Toată Europa se așteaptă de la acest „cuplu de fier” să vină cu o soluție complexă pentru toate crizele prin care trece Europa, a explicat jurnalistul. 

Între Paris şi Berlin este o relaţie specială. Aşa numitul motor franco-german al Uniunii Europene este cel de la care se aşteaptă soluţii la situaţiile de criză prin care trece blocul comunitar. Acelaşi motor este însă şi sursa criticilor venite din partea euroscepticilor de pe continent. 

„Cred că toată Europa așteaptă de la acest cuplu de fier o soluție complexă pentru toate crizele prin care trece Uniunea Europeană. Pornind de la criza financiară, trecând prin Eurobonduri, socializarea datoriilor unor state, socializarea datoriilor Franței în primul rând, Germania a promis că va participa la un fond comun de investiții, se așteaptă o soluție la criza refugiaților, la criza din Grecia. Agenda este majoră. Faptul că vine la o zi de la învestire la Berlin, ok putem spune că face parte din acest pachet de simboluri, dar nu cred că asistăm la o vizită de rutină de data asta. Există o sincronizare între Berlin și Paris. Am văzut-o deja acum câteva săptămâni când ministrul de Externe Sigmar Gabriel care îl știe bine pe Macron, dar să nu uităm că în septembrie sunt alegeri parlamentare în Germania. Vor fi declarații de intenție, dar programele concrete vor fi aprobate după alegerile din septembrie”, a spus jurnalistul. 

Jurnalistul a explicat că Angela Merkel are mari șanse să câștige cel de-al patrulea mandat în fruntea Executivului german, după victoria surprinzătoare în Renania, zonă considerată un fief al social-democraților. 

De altfel Angela Merkel are șanse mari să câștige un al patrulea mandat, după victoria din Renania.

Aceste vizite bilaterale între Franța și Germania au devenit un adevărat ritual pentru liderii francezi aflaţi la început de mandat. Până acum, Doamna de Fier a Germaniei a fost gazdă pentru trei şefi de stat din Hexagon, iar diseară îl va primi pe cel de-al patrulea.

„A apărut termenul Mercron. E o tradiție deja după Merkozi. De fapt, acest tandem este tradițional. A început după război, între cancelarul Adenauer și președintele de Gaulle. Iată acum asistăm la crearea unui nou tandem”, a spus jurnalistul Robert Schwartz. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri