Interpol dezvăluie țintele ISIS

Data publicării:
tinte isis

Se încheie un an pe care teroriştii din gruparea Stat Islamic l-au făcut negru în multe locuri din Europa, dar ISIS încă nu este mulţumit. Trei dintre cele mai puternice ţări de pe continent sunt ţintele lor şi la anul, anunţă Interpol, care a stabilit şi tiparul acestor lovituri: atacurile se dau în zone aglomerate şi cu valoare de simbol pentru europeni. Din fericire, în România nu este cazul să fie ridicat nivelul de alertă, spun autorităţile.

129 de morţi în trei dintre atacurile jihadiste care au făcut înconjurul lumii. Loviturile date la Paris şi Nisa, în inima Europei, au respectat parcă un manual nescris al terorii, spun specialiştii Interpol.

„Aproape de fiecare dată au fost folosiţi atentatori kamikaze iar atentatele au fost făcute în locuri agomerate, cu un potenţial mare de victime.”

Teoriştii din gruparea Stat Islamic preferă să ucidă civili. Este mai uşor, iar impactul emoţional, mai mare. Ofiţerii de informaţii au identificat un mod de operare standard în mai toate atacurile. Ele sunt comandate şi planificate de la comandamentele din Irak şi Siria. Celule ISIS răspânite în 18 ţări din lume ajută la organizarea atentatelor, majoritatea sinucigaşe.

O armă importantă folosită de terorişti este internetul. Aici se face racolarea celor care împrăştie teroare în Europa. Comunicarea este codată iar platformele online sunt deseori schimbate pentru a nu fi depistate de serviciile secrete.

Teroriştii au criterii clare când stabilesc locul unui atac. Trebuie să fie o zonă aglomerată şi să rezulte multe victime. Şi dacă se poate să facă şi pagube financiare este cu atât mai bine pentru ei. În urma loviturilor din Tunisia, Egipt şi Turcia încasările din turism ale acelor ţări au scăzut cu peste 50 la sută în mai puţin de un an. Pentru anul viitor, Franţa, Marea Britanie şi Germania rămân cele mai vizate ţinte ISIS, avertizează experţii.

În România, teoriştii nu au determinat agenţia de securitate să ridice gradul de alertă. Este în continuare albastru-precaut, la mijlocul scalei. Chiar şi aşa în 12 luni au găsit şi expulzat 11 suspecţi de terorism. Cei mai mulţi, bănuiţi de racolare şi finanţare a grupărilor care seamănă teroare în Europa prin intermediul internetului.

„Este un volum imens de muncă. Aceasta este problema acestei ameninţări în această zonă. Este o zonă uşor de intrat, uşor de folosit şi extraordinar de periculoasă. Este un pericol permanent”, spune Costin Georgescu, fost director SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri