Jurnalist DW: Atacul de la Berlin, total diferit de cel de la Nisa

Data publicării:
bild

Jurnalistul Cristian Ștefănescu, colaborator Deutsche Welle, a explicat că târgul de Crăciun din Berlin, unde a avut loc atentatul terorist de luni seară, era unul improvizat, pe trotuarul unei străzi dintr-o zonă comercială a orașului. El a arătat că vehiculul care a intrat în oameni nu a ridicat suspiciuni tocmai din acest motiv, pentru că era un camion de marfă într-o zonă comercială. Jurnalistul a adăugat că, potrivit oficialilor germani, atacatorul era un imigrant din Afganistan sau Pakistan.  

Jurnalistul Cristian Ștefănescu a precizat că atacul de la Berlin este diferit de cel de la Nisa, unde pe 15 iulie 2016 un terorist a intrat cu un camion  în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais și a ucis 84 de oameni. 

„În primul rând este vorba despre o situație total diferită față de Nisa. La Nisa a intrat pe o serie întreagă de străzi pe care nu avea voie să fie, ar fi trebuit să atragă atenția, aici la Berlin acest târg de Crăciun din apropierea Bisericii Memoriale este pe trotuarul unui bulevard. El a trecut printr-o intersecție în care nu a mers mai departe pe drum și a deviat pe trotuar unde erau așezate aceste căsuțe de la târgul de Crăciun. Nu a fost complicat mai ales într-o seară de luni, un camion care transportă marfă, într-o zonă comercială, nu este chiar o ciudățenie. Locul respectiv este o intersecție în formă de „y”, este o zonă relativ îngustă, și are acele căsuțe tocmai pentru că este o zonă comercială foarte vizitată de turiști. Este un târg de Crăciun improvizat, pe marginea trotuarului, așa cum de 8 martie în București e acel târg al meșteșugarilor de la Romană”, a precizat jurnalistul.

bild
Sursa foto: Bild

De asemenea, jurnalistul a precizat că presa din Germania este reținută și că tot ce se știe de la oficialii germani este că atacatorul era un imigrant care a venit anul acesta în Germania din Pakistan sau Afganistan. 

„Deocamdată presa din Germania așteaptă să vadă ce are poliția de transmis, asta este o regulă nescrisă în Germania. Presa este în general reținută în Germania în astfel de situații. Tot ce se știe este că ar putea fi vorba de un imigrant care a venit la începutul acestui an în Germania din Pakistan sau Afganistan. Iar a doua persoană din cabină era adevăratul șofer al camionului și a fost ucis de celălalt”, a spus Cristian Ștefănescu.

Un camion a intrat în plin, luni seara, în Piaţa de Crăciun din Berlin. 12 oameni au murit și 48 au fost răniţi în ceea ce ministrul de interne a declarat că „pare” un atac. Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat pentru DPA că investighează cazul pornind de la premisa că este un atentat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri