Manifestație antifascistă în Germania, după intrarea extremiștilor în Parlament

Data publicării:
Election Night: Alternative for Germany (AfD)
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 24: Protesters hold placards and shout slogans against the AFD party as a reaction to initial results that give the party 12,8% of the vote, giving it a third place finish in German federal elections on September 24, 2017 in Berlin, Germany. The results will qualify the AfD to have its own parliamentarians in the Bundestag. The party will likely pursue an opposition political discourse focused on immigration restrictions, anti-Islam rhetoric, security and conservative values. (Photo by Michele Tantussi/Getty Images)

Au fost proteste aseară, în marile oraşe germane, după ce extrema dreaptă a obţinut 95 de locuri în Bundestag, cu 13% din voturi. Înfiinţat în urmă cu doar patru ani, partidul Alternativa pentru Germania devine, astfel, a treia forţă politică din Bundestag. Angela Merkel a câştigat, în urma alegerilor de ieri, un nou mandat de cancelar al Germaniei, al patrulea. Însă cu un scor cu aproape 9 procente mai mic decât în urmă cu patru ani. Uniunea Creştin Democrată a obţinut doar 32,8% din voturi. Partidul Social-Democrat a pierdut şi el procente importante faţă de precedentele alegeri şi are doar 20,4% din opţiuni. Rezultatele finale nu au fost încă anunţate.

În capitala Germaniei, sute de protestatari s-au strâns în faţa sediului de campanie al AfD. În timp ce liderii formaţiunii populiste aflau primele rezultate ale votului, mulţumea striga "Tot Berlinul urăşte AfD".

- Nu vrem ca un asemenea partid să ajungă la putere în ţara noastră.

- Din Parlament, AfD va avea mai multă expunere şi va răspândi propaganda de dreapta. Asta mă sperie.

- Protestez faţă de o repetare a istoriei, aici în Germania.

Sute de oameni au demonstrat şi în Frankfurt, în semn de protest faţă de intrarea partidului Alternativa pentru Germania în Parlament.

- Este o catastrofă pentru republică. Acum este momentul să punem mai multă presiune. De asta sunt aici.

- Singura soluţie, o revoluţie!

Un miting similar a avut loc şi în Koln. Sutele de demonstranţi, majoritatea tineri, au scandat „naţionalismul nu este o alternativă”, un joc de cuvinte faţă de numele formaţiunii naţionaliste Alternativa pentru Germania.

- Suntem nervoşi că AfD va ajunge în parlament cu 80 de nazişti. Nu putem accepta asta.

- Să stai pe canapea nu merge când ai aşa o mişcare către dreapta.

Purtătorul de cuvânt al AfD a spus că ura faţă de partidul pe care îl reprezintă nu este justificată şi că nu înţelege comparaţia cu naziştii.

Fie chiar cred asta şi sunt prost informaţi, fie o fac pentru vreun motiv sinistru. Este un mister pentru mine de ce trebuie să ne confruntăm cu o asemenea ură. Dar asta este situaţia şi trebuie să trăim cu ea”, a spus Jorg Meuthen, purtătorul de cuvânt al AfD.

Partidul Alternativa pentru Germania a fost creat în 2013 de un grup de academicieni care se opunea monedei euro şi dorea revenirea la marca germană. În scurt timp s-a transformat într-o formaţiune anti-imigraţie şi anti-islam, mai ales ca urmare a valului de refugiaţi care a ajuns în Germania în ultimii doi ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri