Marea Britanie, un deceniu de atacuri teroriste

Data actualizării: Data publicării:
Aftermath Of The London Bridge Terror Attacks
Foto: Gulliver/GettyImages

Atacul terorist de aseară este din păcate doar ultimul dintr-o serie de atentate care au lovit Marea Britanie în ultimii 12 ani. Cel mai grav atac terorist a avut loc tot la Londra în 2005, când 52 de oameni au murit în urma unor explozii aproape simultane la metrou şi în reţeaua de transport în comun de la suprafaţă. Cu doar două săptămâni în urmă, alt oraş britanic, Manchester, a cunoscut teroarea. 22 de oameni, printre care mulţi copii, şi-au pierdut viaţa, după ce un atacator sinucigaş a declanşat explozibilul aflat asupra sa, după un concert pe Manchester Arena, susţinut de cântăreaţa americană Ariana Grande.

7 iulie 2005 - la Londra are loc un atac coordonat, ce a vizat transportul în comun din capitala britanică. Este primul atentat islamist sinucigaş din Marea Britanie. În timpul orelor de vârf de dimineaţă, trei extremişti islamişti s-au detonat în trenuri de metrou, în succesiune rapidă.

Martor: Toţi credeau că o să moară. Oamenii au început să spună rugăciuni, să se roage la Dumnezeu, să se panicheze, să spargă geamurile la vagoane cu mâinile goale.

Puţin mai târziu, un al patrulea terorist s-a aruncat în aer într-un autobuz etajat. În total, 52 de oameni au fost ucişi şi peste 700 răniţi. Două săptămâni mai târziu, alte patru atacuri coordonate, trei la metrou şi unul în autobuz, eşuează, după ce bombele artizanale nu se detonează.

Tony Blair, premierul Marii Britanii, 2005: Hotârârea noastră de a ne proteja valorile şi modul de viaţă este mai mare decât hotărârea lor de provoca moartea unor oameni nevinovaţi, în dorinţa de impune extremismul în lume.

30 iunie 2007, Glasgow - o maşină plină cu butelii cu gaz intră în clădirea aeroportului din oraş. A luat foc, dar nu a explodat.

Şoferul, un indian, suferă arsuri puternice şi moare o lună mai târziu. Pasagerul, un doctor irakian, este arestat şi va primi închisoare pe viaţă. Cinci oameni sunt răniţi uşor. Atacul a fost inspirat de ideologia islamistă, au spus autorităţile.

22 mai 2013, Londra - un soldat de 25 de ani este atacat şi decapitat de doi londonezi de origine nigerienă.

Terorist: Jurăm pe Allah cel atotputernic că nu vom înceta niciodată să luptăm împotriva voastră. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Îmi cer scuze că femeile au fost nevoite să vadă grozăvia asta. În ţara mea, femeile văd aşa ceva în fiecare zi. Voi, cei care trăiţi aici, nu veţi fi niciodată în siguranţă. Daţi jos guvernul, oricum nu le pasă de voi!

Aşa îşi justifică unul dintre agresori atacul brutal. Bărbatul încă avea armele crimei în mâini când a vorbit cu presa.

Martorii îngroziţi povestesc că atacatorii ar fi filmat întreaga scenă a atacului, iar la final au strigat „Allah este mare”.

David Cameron, premierul Marii Britanii: Este o crimă Îngrozitoare!

Theresa May, ministrul britanic de Interne în 2013: Am mai văzut acte de terorism pe străzile Marii Britanii şi până acum şi am fost întodeauna fermi împotriva lor. Astfel de acte josnice nu vor rămâne nepedepsite.

22 martie 2017, Londra: un bărbat a intrat cu maşina în pietonii care se aflau pe podul Westminster iar apoi a încercat să pătrundă în Parlamentul britanic. 5 oameni, printre care şi o turistă din Romania, în varsta de 31 de ani, au murit şi alţi 49 au fost răniţi.

Francisco Lopes, supravieţuitor al atacului: S-a îndreptat către trotuar şi a început să lovească oamenii care apăreau în faţa maşinii. Când mi-am dat seama, maşina se afla la doar un metru depărtare, aşa că nu am avut timp să mă feresc. Am încercat să mă apăr cum am putut. Am întins braţele şi maşina m-a rostogolit.

Atacatorul a fost un britanic de 52 de ani, Khalid Masood, care a fost inspirat de ideologiile extremiste. El a fost ucis de forţele de ordine pe podul Westminster, la scurt timp după ce a intrat cu maşina în mulţime.

22 mai 2017, Manchester - La exact două luni de la atacul terorist din Londra, britanicii au fost din nou ţinta teroriştilor. Vizaţi au fost adolescenţii strânşi în interiorul unei săli polivalente din Manchester, una dintre cele mai mari din Europa. Asistau acolo la concertul Arianei Grande, o artistă pop în vogă, dar reprezentaţia s-a încheiat cu o explozie asurzitoare şi sute de ţipete.

Theresa May, premierul Marii Britanii: Un singur terorist a detonat dispozitivul exploziv improvizat aflat asupra sa, în apropierea uneia dintre ieşirile arenei, după ce a ales în mod voit ora şi locul pentru a provoca un masacru.

Autorul atacului sinucigas de la Manchester soldat cu 22 de morţi şi 116 răniţi a fost un bărbat de 22 de ani care s-a născut în Manchester. Părinţii lui au venit din Libia de unde fugisera de regimul lui Gaddafi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri