Mobilizare fără precedent. Patru țări din Europa se luptă cu incendii masive

Data publicării:
incendiu muntenegru

Probleme mari din cauza incendiilor sunt în mai multe ţări europene. Cea mai gravă situaţie este în Croaţia, unde ministrul Apărării şi-a dat demisia pentru modul în care a gestionat intervenţia armatei. Iar în Italia, pompierii au reuşit să oprească pentru moment înaintarea flăcărilor care ameninţau Roma, însă mai au încă mult de muncă până la calmarea situaţiei. Şi autorităţile din Muntenegru şi Albania luptă de câteva zile cu flăcările.

Autorităţile din Roma nu s-au mai confruntat de 17 ani cu incendii atât de puternice. Flăcările au ars aproape complet o rezervaţie naturală de la periferie, iar pompierii fac tot posibilul să le oprească înaintarea. Au reuşit doar parţial.

„Ce vedeţi în dreapta mea este ce a mai rămas din incendiu s-au grăbit să-l stingă, pentru că această stradă face legătura între oraş şi litoralul din zona Ostia”, relatează Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia.

Din cauza flăcărilor mai multe linii de transport urban s-au închis. Echipele de pompieri de la sol sunt ajutate de trei avioane-cisternă și trei elicoptere, iar autoritățile spun că incendiile ar putea fi evitate dacă turiştii ar fi mai responsabili

Autorităţile spun că din astfel de zone pornesc incendiile...sunt zone în care vegetaţia e densă, sunt multe gunoaie...nu s-au curăţat, sunt foarte multe gunoaie, e suficient ca cineva să arunce o ţigară şi să se transforme totul într-un dezastru”, adaugă Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia.

Situaţia este critică şi în Croaţia, unde incendiul de la periferia staţiunii Split a făcut prăpăd. 80 de membri ai echipelor de intervenţie au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Imaginile filmate din dronă arată suprafeţe întinse de pe care a dispărut orice formă de vegetaţie. Pe dealurile din jurul oraşului tot se mai vede fum, dar flăcările s-au îndepărtat de zonele locuite.

„Situația este sub control, avioane ajută la stingerea focului și la limitarea lui. La Žrnovnica, ca la Split, locuitorii s-au trezit dimineață într-un nor de fum. Oamenii s-au speriat şi au sunat la 112, de teamă că poate și muntele Karepovac a luat foc”, afirmă Regina Zubanovici, corespondent HRT, Croaţia.

Incendiile fac prăpăd şi în ţara vecină, Muntenegru. Sunt 27 de focare, iar arşita şi vegetaţia uscată îngreunează misiunea pompierilor. Autorităţile au cerut ajutor din străinătate.

Un avion special va veni din Ucraina să ne ajute să stingem incendiile”, spune Zoran Bardic – pompier.

În Albania, 20 de hectare de vegetaţie au fost mistuite de foc. Guvernul de la Tirana a solicitat sprijin NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri