Naționalismul, mai presus de durere. Contre între guvernul regional catalan și cel central

Data publicării:
catalonia

La nici două zile de la atacurile care au avut loc în Barcelona, neînețelegerile dintre guvernul regional catalan și cel central, de la Madrid, nu au întârziat să apară. Catalonia își dorește independența de ani de zile și chiar a organizat un referendum în acest sens în 2016, anulat însă de Curtea Constituțională a Spaniei.

După atacurile care au îndurerat o lume întreagă, continuă eforturile de identificare a victimelor. Dintre cele 14 persoane ucise pe La Rambla şi la Cambrils, au fost identificate 9. Doar că atunci când a făcut anunţul, ministrul catalan de interne a provocat un scandal: a spus despre catalani că ar fi o naţionalitate separată.

În antiteză cu apelurile la unitate venite de la Madrid, ministrul de interne al guvernului regional de la Barcelona a făcut distincţie între catalani şi spanioli atunci când a anunţat naţionalitatea victimelor identificate: „O femeie din Italia, o femeie din Portugalia, o femeie cu naţionalitate dublă, spaniolă şi argentiniană, două persoane catalane şi două persoane de naţionalitate spaniolă”, a anunțat Joaquin Forn, ministrul catalan de interne.

Contrele între guvernul regional al Cataloniei și cel de la Madrid au continuat și în privința anchetei.

Celula jihadistă formată din 12 autori ai atentatelor de la Barcelona și Cambrils a fost „destructurată”, a afirmat sâmbătă ministrul de interne al Spaniei, în timp ce un alt suspect, Younes Abouyaaqoub, este căutat în continuare de poliție. Anunțul a displăcut Barcelonei, unde poliția catalană a nuanțat și a avut grijă să sublinieze că ea este cea care conduce ancheta, a relatat Agerpres.

Gruparea a fost „destructurată”, a declarat ministrul spaniol Juan Ignacio Zoido în cadrul unei conferințe de presă. În acest stadiu, patru suspecți sunt în continuare arestați, cinci au fost lichidați la Cambrils și alți trei au fost identificați, printre care Younes Abouyaaqoub. Alți doi este posibil să fi murit în explozia de la Alcanar.

„Putem spune practic că celula este total destructurată la Barcelona, deoarece persoane au fost lichidate, persoane au fost arestate și identificări au fost rapid realizate și alte căutări sunt în curs, despre care nu putem vorbi în acest moment. (...) Putem spune că celula a fost destructurată”, a reiterat ministrul.

„Cred că lovitura adusă (celulei) la Cambrils este importantă pentru destructurarea organizației, însă mai sunt, desigur, lucruri de făcut", a replicat șeful departamentului de interne al Cataloniei, Joaquim Forn.

La rândul său, poliția catalană a explicat că „o persoană este dată în continuare în urmărire”, fără a preciza dacă este vorba sau nu de șoferul camionetei din Las Ramblas.

„Nu putem considera ancheta, dusă de Mossos D'Esquadra (poliția catalană) finalizată, atât timp cât nu am localizat sau arestat persoanele pe care le considerăm făcând parte din această celulă teroristă”, a subliniat Forn.

Citiți și: 

Cine a fost „creierul” din spatele atacurilor din Spania?

Barcelona | Răsturnare de situație: Autorul atacului ar fi încă în libertate

Solidaritate cu victimele de la Barcelona. Gesturi emoționante din întreaga lume

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri