NATO și problema birocrației de la granițele României. Fifor: S-ar rezolva prin includerea în Schengen

Data publicării:
fifor

Birocraţia de la graniţele României provoacă probleme inclusiv pentru aliaţii din NATO, spune ministrul apărării. El a arătat că această situaţie nu poate fi rezolvată până ce ţara noastră nu va intra în Spaţiul Schengen. Mihai Fifor a transmis mesajul în plenul Adunării Parlamentare a NATO, care are loc zilele acestea la Bucureşti. Parlamentarii din statele membre s-au plâns în cadrul reuniunii de această birocraţie, care, spun ei, încetineşte foarte mult viteza de reacţie a NATO.

„Suntem conștienți despre birocrația de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, și fac asta și în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spațiu Schengen militar fără a vorbi despre spațiul Schengen propriu-zis. Bineînțeles, convoaiele militare staționează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spațiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spațiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen și să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spațiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianței și al SUA”, a declarat ministrul la Adunarea Parlamentară a NATO

Sintagma „Schengen militar” se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în alta, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid, a precizat ulterior, într-un comunicat, Ministerul Apărării.

„Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, a precizat că abordarea unui spațiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca țara noastră să continue demersurile de aderare la Spațiul Schengen. România a îndeplinit toate condițiile impuse, conform termenelor agreate și angajate”, adaugă MApN.

Citiți și:  

Oficiali UE și NATO propun un „Schengen militar”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri