Noi proteste în Budapesta. Viktor Orban, acuzat că este dictator

Data actualizării: Data publicării:
proteste_ungaria_captura

Mii de oameni au protestat din nou, pe străzile din Budapesta, față de guvernul condus de Viktor Orban. Protestatarii contestă legile care, spun ei, au fost date special împotriva Universităţii Central Europene şi organizaţiilor non-guvernamentale.

Protestatarii au mărşăluit prin centrul Budapestei şi s-au oprit în faţa Parlamentului Ungariei. Oamenii au luminat clădirea cu lanterne şi cu luminile telefoanelor mobile.

Nu ne permitem ca viitorul nostru să fie pierdut şi irosit. Elita politică care se află în Parlament a furat ţara, dar noi le-am permis asta în ultimii 27 de ani”, a spus Gabor Vag, politician de opoziţie

Ca şi multe alte demonstraţii din ultimele luni, şi aceasta a fost declanşată de noua lege a învăţământului superior. Aplicarea legii poate duce la închiderea Universității Central Europene finanţată de organizația omului de afaceri George Soros. 

Noua lege prevede că universitățile din țări care nu aparțin Uniunii Europene nu pot acorda diplome în Ungaria fără un acord între Budapesta şi guvernul celeilalte ţări. În plus, ca să poată funcţiona, aceste universități trebuie să ofere cursuri similare în țara lor de origine. Universitatea Central Europeană nu are un campus în Statele Unite, acolo unde îşi are sediul fundaţia Soros. 

„Cred că identitatea lui George Soros este irelevantă. Nu contează ce face el. Ei doar aveau nevoie de un inamic. Acum l-au scos pe el deoarece susţine societatea civilă”, a spus un protestatar. 

„Îmi displace acest mod de gândire, care a făcut acest guvern să închidă o universitate şi să nu fie capabil să coopereze cu Uniunea Europeană”, a adăugat un alt protestatar. 

Criticii spun că legea care modifică statutul universităţilor este răzbunarea premierului Viktor Orban pe George Soros, pe care îl acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale pe care le finanțează.

Universitatea Central Europeană are aproape 1.500 de studenţi şi 450 de profesori veniţi din toată lumea.

Parlamentul European a votat săptămâna trecută o rezoluţie prin care se pronunţă în favoarea începerii procedurilor pentru suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European. Eurodeputaţii au constatat o deteriorare substanţială a statului de drept şi a democraţiei în această ţară. Dar premierul maghiar Viktor Orban consideră că totul este doar o răzbunare pentru politica sa anti-imigraţie.

Citiți și: Liderul UDMR dezaprobă decizia Guvernului Orban: Închiderea CEU, o pierdere uriașă

Proteste în Budapesta, după adoptarea legii educației care ar putea închide CEU

Manifestațiile împotriva distrugerii CEU | Scrisoare de la Budapesta

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri