Noul tip de terorism. „Lupul singuratic”, o nouă provocare pentru serviciile antitero 

Data publicării:
terorism

Este luptătorul care nu are nevoie de o armată de jihadişti în spatele lui pentru a ataca. Nu are nevoie nici măcar să primească ordine din partea liderilor grupărilor teroriste. Pot ajunge să se radicalizeze singuri cu ajutorul Internetului. Arma lui secretă: este aproape imposibil de depistat la timp. Vorbim de un nou tip de terorist: lupul singuratic. A ajuns în atenţia întregii lumi în octombrie 2014, după ce un bărbat de 32 de ani a deschis focul în parlamentul Canadei. Două persoane au fost atunci ucise.

Autorităţile au stabilit că atacatorul avea convingeri fundamentaliste şi că făcea parte dintr-o nouă generaţie de terorişti, un pericol nevăzut şi greu de controlat. Specialiştii antitero au făcut nenumărate studii în care au analizat comportamentul lupilor singuratici. Atacurile sunt bine plănuite, fac singuri pregătirile, refuză orice sprijin din exterior pentru pregătirea antentatului, nu acţionează la comanda unui grup, nu au o motivaţie financiară, atacul lui trebuie să producă multe victime. Ecourile trebuie să fie pe măsură.

Mark Hamm, profesor Universitatea de Stat din Indiana: „Lupul singuratic, ca tipologie de terorism, este o persoană care acţionează singură, fără ajutorul sau sprijinul unei guvern sau a unei organizaţii. Unii se radicalizează în armată, alţii la locul de muncă sau în mediul online.”

Jonathan Davis, expert antitero: „Cred că lupta împotriva „lupului singuratic” este un tip de luptă relativ nou şi cred că se adună foarte multe informaţii despre acest gen de luptă, dar este nevoie de timp până când vom începe să înţelegem mai bine. În primul rând mă bucur de ceva. Că tot mai multe dintre încercările acestor „lupi singuratici” sunt prevenite faţă de cum erau până acum, se învaţă acest lucru uşor-uşor. Este nevoie să se înveţe acest lucru în Europa, la fel şi în SUA, diferitele agenţii de securitate trebuie să îşi împărtăşească mai multe informaţii unele cu altele.

Atacatorul din Nisa se încadrează în acest tipar. Autorităţile franceze tratează gestul tunisianului de 31 de ani ca pe un atac terorist. Experţii spun că până să treacă la fapte, aceste persoane trec printr-un amplu proces de radicalizare.

Analist al SRI, specialist în radicalizare: „Mai exact, radicalizarea înseamnă trecerea de la calea corectă la calea greşită. Înseamnă să vrei să atragi atenţia asupra cauzei tale într-un mod violent. Trecerea de la un tânăr care se urcă într-un metrou, cu un rucsac în spate ca să meargă la facultate sau la liceu, la un tânăr care se urcă în metrou cu un rucsac în spate ca să se autodetoneze şi să producă victime umane.”

Organizaţia teroristă Stat Islamic a câştigaţi mii de adepţi în Europa. În total, 4.300 de europeni au plecat să lupte alături de ISIS, iar 1.297 dintre ei s-au întors acasă şi pot să pună la cale atacuri. Franţa esta ţara de unde au plecat peste 900 de oameni care s-au alăturat grupării teroriste. Aproape 250 s-au întors în oraşele natale, mulţi dintre ei sunt din Nisa.

Profilul „Lupului singuratic” 

- Atacurile sunt bine plănuite

- Autorul face singur pregătirile

- Autorul refuză orice sprijin din exterior

- Nu acţionează la comanda unui grup

- Nu are o motivaţie financiară

- Atacului trebuie să facă multe victime

Sursa: Centrul Internaţional de luptă Antitero de la Haga 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri