#PanamaPapers | Vladimir Putin şi amnistia fiscală pentru afacerişti

Data publicării:
putin - kremlin.ru

Cel mai sonor nume rusesc din #PanamaPapers este al violoncelistului Serghei Roldughin. Muzicianul este cel care i-a prezentat-o lui Vladimir Putin pe fosta soţie, Liudmila, şi cel care i-a botezat fiica cea mare. El ar fi patronul a cel puţin două firme offshore care ar fi beneficiat de mai multe tranzacţii de la cea mai mare bancă din Rusia, Bank Rossia. Instituţia se află pe lista celor cărora SUA şi Uniunea Europeană le-au impus sancţiuni după anexarea Crimeei. Una dintre companiile lui Serghei Roldughin a împrumutat 6 milioane de dolari de la Bank Rossia. Trei luni mai târziu, datoria i-a fost ştearsă în schimbul sumei de UN DOLAR.

Tom Keatinge, expert anticorupţie, spune pentru BBC că dezvăluirile #PanamaPapers trebuie investigate în profunzime.

„Reporter: Vi se pare că arată a spălare de bani?

Da, aşa mi se pare, categoric”, spune expertul.

Cu doi ani în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin era cel care făcea apel la repatrierea averilor ascunse în conturi deschise în paradisuri financiare, la adăpostul secretului bancar.

„Vreau să propun o amnistie totală pentru capitalurile care se întorc în Rusia. Repet, o amnistie totală. Asta înseamnă că toţi acei oameni care îşi vor legaliza, care îşi vor aduce tot capitalul în Rusia trebuie să fie asiguraţi că nu vor fi investigaţi de agenţiile antifraudă sau interogaţi în legătură cu modul în care au dobândit aceşti bani”, declara Vladimir Putin pe 4 decembrie 2014.

Dar însuşi Vladimir Putin ar fi cel mai bogat om din Europa, cu o avere estimată la cel puţin 40 de miliarde de dolari, se arată într-un documentar realizat recent de BBC.

„Are un nivel de trai care depăşeşte cu mult ceea ce vedem în Occident chiar şi în cazul celor foarte bogaţi. Este genul de nivel de trai pe care îl vedem la prinţii saudiţi”, spune Karen Dawisha, autoarea cărţii „Cleptocraţia lui Putin"

La averea preşedintelui rus ar fi contribuit taxe de protecţie colectate de la oligarhi şi sute de milioane de dolari din investiţiile făcute de terţe persoane, se arată în documentar. Kremlinul respinge vehement aceste acuzaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri