Piaţa Independenţei din Kiev, ocupată din nou de protestatari

Data publicării:
incaierari ucraina

În Piaţa Independenţei din Kiev, celebrul „Maidan” unde a avut loc revoluţia din iarna lui 2014, au fost din nou ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine. Mii de oameni s-au adunat în fața sediului Parlamentului pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko. Opoziţia îl consideră pe acesta o piedică în calea reformării ţării şi a luptei împotriva corupţiei.

Ucrainenii au început deja să amplaseze corturi în Piaţa Independenţei din Kiev şi spun că vor rămâne acolo până când nu le vor fi indeplinite dorinţele.

„Ştiţi care ne sunt principalele cereri: adoptarea celor trei legi, pe care parlamentul refuză să le adopte: ridicarea imunitaţii parlamentare, crearea unui tribunal anticorupţie şi liste electorale deschise. Cât o să stăm aici? Cât e nevoie ca să adopte aceste legi. E simplu. Dacă trebuie să fim aici o lună, o să fim aici o lună. Dacă sunt două, o să stăm două”, a declarat un protestatar.

Manifestanților li s-a alăturat şi fostul preşedinte georgian Mihail Sakaaşvili, devenit de anul trecut un puternic adversar al lui Petro Poroşenko. Autorităţile de la Kiev i-au retras cetăţenia ucraineană şi paşaportul, dar Mihail Saakaşvili a forțat granița pentru a intra în ţară. Obiectivul său este să-l înfrângă pe actualul lider de la Kiev în următoarele alegeri prezidenţiale.

Petro Poroşenko, care a venit la putere ca urmare a unor imense demonstraţii care au avut loc tot în Piaţa Independenţei, a încercat să aibă un ton conciliant şi a spus că protestele sunt un element important al democraţiei. Totuşi, forţele de ordine au blocat străzile care duc spre clădirile administrative şi au instalat puncte de control în jurul Maidanului din Kiev.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri