Anchetă pentru terorism în Finlanda, după ce un bărbat a înjunghiat mai multe persoane

Data actualizării: Data publicării:
finlanda

Poliția finlandeză a împușcat un suspect după ce acesta a  înjunghiat mai multe persoane în orașul Turku, din sudul țării, informează BBC. Două persoane au murit și opt au fost rănite în urma acestui eveniment. Poliția a deschis acum o anchetă pentru terorism. Atacatorul, aflat în custodie, este de origine marocană.

finlanda
Foto: Petra Ristola/YLE

ACTUALIZARE 16:15  Suspectul reținut după atac este un solicitant de azil marocan, în vârstă de 18 ani, iar atacul său ar fi vizat în mod special femeile, scrie News.ro. 

Agresorul a ajuns în Finlanda anul trecut și a cerut azil, dar nu este clar dacă bărbatului i-a fost respinsă cererea.

În afară de suspectul principal, poliţia finlandeză a mai reţinut patru cetăţeni marocani. Autorităţile au emis un mandat internaţional de arestare pentru a o şasea persoană, dar nu au precizat naţionalitatea acesteia.

Suspectul pare să fi vizat în mod deliberat femei. Ambele persoane ucise au fost femei, la fel ca şi patru dintre cei şase răniţi. Cei doi bărbaţi răniţi se pare că au încercat ssă apere victimele. 

ACTUALIZARE sâmbătă, 19 august, ora 11:24 Autorităţile finlandeze au deschis o anchetă de terorism pentru atacul de ieri din oraşul Turku.  Potrivit autorităţilor, atacatorul este un tânăr marocan de 18 ani.

Atacul a avut loc în sudul ţării, în orașul Turku. Bărbatul înarmat cu un cuţit a atacat din senin oamenii de pe stradă. A ucis două persoane şi a rănit alte opt, iar mai mulţi trecători au încercat în zadar să-l anihilize, folosind inclusiv o bâtă de baseball.

Într-un final, atacatorul a fost împuşcat de poliţie în picior şi apoi capturat. Până în acest moment nu se cunosc motivele atacului, iar autorităţile verifică dacă bărbatul face parte dintr-o reţea sau a acţionat de unul singur.

Presa finlandeză scrie că forţele de ordine cred că suspectul şi-a ales victimele la întâmplare. 

Doi dintre răniţi se află la terapie intensivă.

Potrivit poliţiei, suspectul a acţionat, probabil, singur, dar caută şi eventuali complici. Autorităţile au arestat cinci persoane în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, într-un apartament din Turku, dar nu sunt sigure că acestea au avut ceva de-a face cu atacul, scrie News.ro.

ACTUALIZARE 19.10. Doi oameni au murit și opt au fost răniți în urma atacului din orașul Turku. 

ACTUALIZARE 17:08 Potrivit BBC, suspectul a fost împușcat în picior și este acum în custodia poliției.


Presa finlandeză publică fotografii din care rezultă că o persoană ar fi decedată.

finlanda incident - turun sanomat
Foto: Turun Sanomat

Incidentul s-a petrecut în centrul orașului, lângă o piață, în jurul orei locale 16:40.

Poliția le-a cerut cetățenilor să evite această zonă, iar un centru comercial a fost evacuat. S-au auzit mai multe împușcături, iar un tânăr ar fi fost văzut fugind. 

Potrivit unor martori oculari, mai multe persoane zac pe jos, fiind rănite. Este sânge pe trotuar. O femeie a avut nevoie de resuscitare.

La locul faptelor s-au deplasat patru sau cinci ambulanțe, precum și numeroase forțe de poliție.

Potrivit altor informații, poliția a făcut verificări în trenurile și autobuzele care ies din oraș.

Deocamdată, autoritățile încă nu au anunțat o versiune oficială a faptelor.

A fost întărită paza în aeroporturile și gările din întreaga țară, în condițiile în care acest incident vine la o zi după atacurile din Spania, unde și-au pierdut viața 14 persoane și peste 100 au fost rănite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri