Războiul din estul Ucrainei, tot mai aprins

Data publicării:
armament

Dan Baer, şeful misiunii Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa susţine că deşi Rusia declară public că îşi doreşte o încetare a focului şi o prezență mai activă a observatorilor internaționali în zonele de conflict din estul Ucrainei, în teren lucrurile stau altfel.

Dan Baer, şeful misiunii SUA la OSCE: „La sol vedem un tablou cu totul diferit. Continuă alimentarea cu arme şi luptători, vedem că sunt în continuare provocări pentru ca acest conflict să continue. Vedem restricţii pentru observatorii misiunii speciale de monitorizare, continuă doborârea dronelor care filmează tehnica rusească grea poziţionată în locuri în care nu ar trebui să fie.

Observatorii OSCE au o misiune specială de monitorizare în Estul Ucrainei: supraveghează acordul de încetare a focului. În misiunile din teren au constatat că doar în ultima luna și-au pierdut viața 63 de militari ucraineni, iar alți 320 au fost răniți în luptele cu sparatiştii proruși. Geoff Pyatt, ambasadorul SUA în Ucraina, spune că sancțiunile economice împotriva Rusiei ar trebui să continue pentru a convinge Kremlinul să nu mai sprijine conflictul din estul Ucrainei.

Geoff Pyatt, ambasadorul SUA în Ucraina: „Una dintre îngrijorările noastre se referă la prezenţa în continuare a trupelor şi echipamentelor de origine rusească pe teritoriul Ucrainei, dar şi aducerea unor noi sisteme de armament care explică parţial creşterea alarmantă a violenţei şi a numărului de victime. ”

În tot acest timp, pe lista victimelor conflictului sunt și foarte mulți civili. De la începutul lunii aprilie și până astăzi, 94 de oameni și-au pierdut viața. Cele mai afectate regiuni din Ucraina sunt Lugansk și Donetsk. Rusiei i se reproșează de către comunitatea internațională că nu respectă acordul de la Minsk, un document semnat între Kremlin, separatiști și guvernul de la Kiev în care se angajau sa înceteze ostilitățile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri