Referendum crucial pentru Italia și Matteo Renzi

Data publicării:
UK Prime Minister, Theresa May Holds Talks With Italian PM Matteo Renzi
Foto: Gulliver/GettyImages

Vot crucial, mâine, în Italia. Cetăţenii din peninsulă sunt chemaţi la urne să aprobe reforma constituţională propusă de premierul Matteo Renzi. Şeful guvernului de la Roma a spus că va demisiona, dacă noua lege fundamentală, care prevede scăderea rolului Senatului şi restrângerea puterii autorităţilor regionale, nu va trece. Matteo Renzi promite că Italia va deveni un lider în Europa cu noua Constituţie.

Matteo Renzi este convins că noua Constituţie va pune capăt impasului politic şi va da un impuls puternic economiei în stagnare a Italiei. Dacă modificările nu vor fi aprobate, şeful guvernului a promis că va demisiona.

„Dacă vom câştiga, Italia va deveni un lider în Europa. Nu doar pentru că suntem buni, ci şi datorită faptului că arena internaţională este în haos şi că Europa are dificultăţi”, a spus Matteo Renzi, premierul Italiei.

Demisia lui Matteo Renzi poate declanşa un scenariu de coşmar. Instabilitatea politică poate provoca prăbuşirea sistemului bancar italian, îngreunat de credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro. Asta poate duce şi la o eventuală ieşire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european.

În schimb, populiştii ar avea de câştigat. Mişcarea Cinci Stele, cel mai puternic partid anti-sistem din Italia, se opune reformei.

Ei reprezintă o altă societate. Îşi petrec vieţile cu banii pe care îi au la dispoziţie”, a spus Beppe Grillo, liderul Mişcării Cinci Stele.

Potrivit ultimelor sondaje făcute, tabăra "NU" are un avans de 11 procente, dar mai bine de un sfert dintre italieni sunt indecişi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri