Reportaj despre un fals trafic de arme, anchetat

Data actualizării: Data publicării:
Army Reveals The New Force Troops Command

Nu doar România e victimă pentru jurnaliştii în căutare de senzaţional. Un reportaj realizat de o televiziune din Italia despre un fals trafic de arme este anchetat de procurorii din Bosnia Herţegovina.

Oamenii legii spun că reporterul postului Italia UNO a plătit mai mulţi localnici să joace rolul unor traficanţi care vând arme teroriştilor. Cinci dintre actori au fost arestaţi şi s-au dovedit a fi consumatori de droguri. Jurnalistul italian neagă orice acuzaţie.

 

Difuzarea unui reportaj de 19 minute, intitulat „Acolo unde Statul Islamic cumpără arme pentru a lovi Europa” (Dove ISIS compra le armi per colpire l'Europa)—în 2 octombrie pe canalul de televiziune 'Italia 1' — a declanșat o anchetă în Bosnia pentru găsirea traficanților.

Dar vineri, parchetul a afirmat că "povestea relatată de jurnalistul italian este falsă".

„Jurnalistul italian a plătit niște persoane pentru a juca roluri în scene simulate”, afirmă parchetul citat de Agerpres, potrivit căruia acești suspecți trăiesc în condiții precare și sunt „cunoscuți drept consumatori de droguri”.

„Întrucât reportajul respectiv a afectat imaginea Bosniei în materie de luptă împotriva terorismului, autoritățile italiene au fost informate despre aceasta”, menționează comunicatul parchetului.

Citat de canalul de televiziune Balkans N1, jurnalistul italian Luigi Pelazza, autor al reportajului, a respins acuzațiile, explicând că nu avea motive să trucheze.

Grupări criminale din Europa Ocidentală dispun de multă vreme de arme provenite din țări balcanice, rămase din stocuri ale fostei armate iugoslave și preluate de combatanți în războaiele intercomunitare din anii 1990.

Dar ele sunt utilizate și de jihadiști, ca de pildă autorii atacurilor de la Paris în ianuarie și noiembrie 2015.

În reportajul filmat cu camera ascunsă, Luigi Pelazza întâlnește traficanți care îi vând diverse arme, între care o mitralieră, o pușcă de asalt Kalașnikov, o pușcă cu lunetă, un pistol și o grenadă, înainte de a trece printr-un post de frontieră între Bosnia și Croația, țară membră a Uniunii Europene.

Cazul seamnă izbitor cu cel petrecut în vară în România, când un reporter Sky News ar fi plătit trei oameni pentru a se da traficanţi de arme, pentru un reportaj de senzaţie difuzat în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri