Transplantul în Ungaria: 3 milioane de euro şi un an de pregătiri

Data actualizării: Data publicării:
operatie sala de operatie

Primul transplant de plămân din Ungaria s-a făcut acum un an, de la un bărbat de 59 de ani la unul de 53 de ani. În pregătirea intervenţiei, care a durat şase ore, au fost implicaţi 92 de oameni. 20 dintre ei au fost medici şi asistente. Documentul care descria pas cu pas transplantul a avut 80 de pagini.

Pregătirile logistice pentru transplantul de plămân au durat aproape un an iar guvernul Ungariei a alocat aproape trei milioane de euro pentru intervenţia chirurgicală.

Jeno Elek, medic: „Înaintea transplantului s-au făcut achiziţii de 900 milioane de forinţi (3 milioane de euro – n.r.), care au inclus 4 aparate de tipul acesta. Din pacient se extrage şi se repune sângele, iar la acest sânge trebuie adăugat oxigen. Cu acest aparat se poate ţine în viaţă un pacient timp de 30 de zile.”

Cea mai importantă a fost pregătirea medicilor, care a constat în multe cursuri de specializare şi ore în şir de studiu.

Agoston Szel, rectorul Universităţii Semmelweiss: „În Ungaria, acest lucru a lipsit ani, decenii nu am putut face transplant de plămân în ţară. Pentru ca cineva să facă o operaţie atât de complexă e nevoie de o experienţă care se obţine în zeci de ani, la Viena, unde se practică de mult.”

Gyorgy Lang, chirurg: „În ultimii trei ani sarcina noastră a fost de a aduce operaţia în ţară. Pentru aceasta, mulţi specialişti au trebuit să facă practică la Viena. Evident, în paralel, se făcea şi training-ul de chirurgie.”

De anul trecul, chirurgii din Ungaria au intrat în elita mondială o dată cu realizarea acestui transplantului de plămân.

Gyorgy Lang, chirurg: „Nu e vorba despre o bravură individuală, a fost o muncă de echipă. Ca să fac o comparaţie din sport, am fost ca o echipă de fotbal şi acum jucăm în liga celor care au ajuns la Campionatul Mondial.”

Până să se ajungă în sala de operaţie însă au fost şi mulţi paşi birocratici, dar impuşi de lege care au fost respectaţi cu sfiinţenie. A fost înfiinţată o comisie de control care declară moartea clinică a donatorului. Dacă persoana compatibilă şi-a dat acordul pentru a i se preleva un organ, se trece la recoltarea acestuia. Legea din Ungaria nu obligă medicii să ia aprobare şi de la rudelor donatorului, dar de regulă se cere părerea lor, iar dacă se opun, prelevarea nu se mai face.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri