România exportă proteste. Francezii se revoltă împotriva politicienilor corupţi

Data actualizării: Data publicării:
miting anticoruptie Paris tw

O manifestaţie împotriva politicienilor corupţi a avut loc la Paris. Aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat în Place de la Republique, după un apel făcut pe reţelele sociale care au dat drept exemplu protestele din România.

Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa: „Au fost inspiraţi oarecum de ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele săptămâni. Spun că, în primul rând, sunt enervaţi de modul în care politicienii lor aleg să folosească banii publici. Picătura care a umplut paharul a fost scandalul în care este implicat Francois Fillon, candidat la preşedintie, cel care este acuzat ca şi-ar fi angajat fictiv la biroul său soţtia şi o fiică.

Politicienii din toate taberele din Franţa au în comun acuzaţia că au folosit în interes personal banii publici. Inspiraţi şi de protestele maraton din România, francezii au ieşit şi ei în stradă

„Când am început să mă interesez de manifestație, am început să înțeleg că este de fapt urmarea a ceea ce se întâmplă în acest moment în România. Diferența e poate că, în România, astfel de lucruri se întâmplă de un deceniu, în timp ce la noi e un debut, dar mi-am spus că trebuie acest început. Cred că e un început de care era nevoie. Am citit că în România se vorbește de o primăvară europeană”, spune o tânără.

Am urmărit mișcările din România. Totuși, nu cred că am fost neapărat inspirați. Cei care au venit aici sunt interesați, în primul rând, de politica franceză și abia apoi de cea europeană”, nuanţează un participant la mitigul din Paris.

Într-o măsură am fost inspirați de ceea ce e în România. E mai mult o remarcă, aceea că Franța, cu ai ei votanți care sunt contra imigrării, unii dintre ei români și iată, vedem România care ridică vocea prima, arătând că această corupție ne privește pe toți și toate democrațiile”, spune alt protestatar.

Protestul a fost numit „Adunarea împotriva corupţiei aleşilor”. Manifestanții cer ca legea să fie egală pentru toți și protestează faţă de politicienii care deturnează banii publici și se află în conflict de interese. Mişcarea Anonymus şi-a declarat sprijinul faţă de manifestaţia de la Paris. Nu au fost foarte mulţi participanţi, dar au fost vocali. Protestatarii au întâmpinat cu aplauze propunerea unui dintre ei, care cere „a şasea Republică”, ceea ce înseamnă modificarea Constituţiei.

Unul dintre motivele care au declanşat protestul este un proiect de lege care ar urma să reducă la 12 ani perioada de prescriere a infracţiunilor de abuz în serviciu, corupţie şi deturnare de fonduri publice.

Doi dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale de peste două luni sunt acuzaţi de deturnare de fonduri. În cazul republicanului Francois Fillon, ar fi vorba de banii încasaţi de soţia sa şi doi dintre copii, care au fost angajaţi la biroul perlamentar al candidatulşui de dreapta. Marile Le Pen, lidera extremei dreapta, este vizată de mai multă vreme de o anchetă referitoare la modul în care a cheltui, prin cabinetul său, fonduri ale Parlamentului European.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri