Sadiq Khan, primul primar musulman al unei capitale europene, a venit la muncă pe jos

Data publicării:
GettyImages-529536402

Bună dimineaţa! Numele meu este Sadiq Khan şi sunt primarul Londrei”, așa s-a prezentat Sadiq Khan, primarul Londrei.

Sadiq Khan a mizat pe faptul că e om obişnuit, ca milioane de alţi londonezi. Şi a fost cartea câştigatoare: „În ultimii opt ani, aţi avut parte de un primar de covor roşu, un primar fantastic la recepţii, căruia îi stă bine cu paharul de şampanie în mână. Eu prefer să-mi suflec mânecile şi să mă lupt pentru toţi londonezii.”

Cu acest mesaj a intrat Sadiq Khan în cursa pentru primăria Londrei. Într-un oraş cosmopolit ca Londra, religia şi originea au contat mai puţin decât nevoia londonezilor de a avea un primar care să rezolve marile probleme ale oraşului, cum ar fi criza locuinţelor - mai ales chiriile foarte scumpe, transportul sufocat sau poluarea.

Nici islamofobia crescută în rândul europenilor nu a avut impact asupra celor care au votat, deşi Partidul Conservator l-a acuzat pe Sadiq Khan de viziuni apropiate de islamismul radical.

Drept răspuns, Khan şi-a etalat credinţa şi originile şi a pledat pentru integrarea tuturor minorităţilor din Londra. În prima sa acţiune publică, proaspătul primar a luat parte la o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului.

„Declar public şi sunt mândru de multe lucruri: de faptul că aparţin Islamului, că sunt un londonez din sud, că sunt tată, soţ, un fan încrâncenat Liverpool, că sunt de origine asiatică, cu un trecut pakistanez. Cred că toţi avem mai multe identităţi. Unul dintre motivele pentru care Londra este cel mai minunat oraş din lume este faptul că aici poţi fi cine eşti”, a spus Sadiq Khan, primarul Londrei.

Dar cine este Sadiq Khan? E fiul unui imigrant pakistanez şofer de autobuz, care a crescut împreună cu alţi şapte fraţi într-un apartament de trei camere, într-un bloc de locuinţe sociale din sudul Londrei. A mers la o şcoală de stat şi visa să ajungă stomatolog. În liceu, însă, un profesor l-a îndrumat spre drept, după ce a văzut că tânărul Khan e bun orator şi combativ într-o dezbatere.

Curând, a devenit interesat de politică şi, la doar 15, ani s-a înscris în Partidul Laburist. La 23 de ani era deja cel mai tânăr consilier din Londra. Rapid, a devenit un politician important al Laburiştilor, iar acum - la 45 de ani - a fost ales primarul Londrei. Sadiq Khan a depus jurământul într-o catedrală şi nu în sediul primăriei.

„Vreau să fiu reprezentantul fiecărei comunităţi şi al fiecărui cartier al oraşului nostru, ca primar al tuturor londonezilor”, spunea Sadiq Khan în urmă cu două zile.

Şi contra-candidatul său, conservatorul Zac Goldsmith, a promis lucruri în campanie: „Voi folosi fiecare oportunitate pentru a vorbi despre planul meu de acţiune pentru Londra, despre promisiunea mea pentru Londra: să rezolv criza locuinţelor. Este promisiunea că voi proteja bugetul pentru transport pentru a menţine Londra în mişcare. Este promisiunea de a menţine Londra un loc sigur şi de a face din Londra cel mai verde şi mai curat oraş din lume.”

Totuşi, londonezii nu l-au ales pe Goldsmith la primărie. Analiştii cred că oamenii au preferat experinţa trăită a lui Sadiq Khan şi nu experienţa de observator lui Zac Goldsmith, care poate că ştie problemele londonezului de rând, dar nu s-a lovit prea mult de ele.

În plus, campania de discreditare pe teme religioase la adresa musulmanului Khan pare că a avut exact efectul contrar. Cifrele vorbesc de la sine. Sadiq Khan a obţinut votul a peste 1,3 milioane de alegători, performanţă cu care nu se poate lăuda niciun alt politician britanic.

Sunt astăzi aici datorită oportunităţilor şi ajutorului pe care oraşul nostru mi le-a oferit mie şi familiei mele. Dorinţa mea arzătoare pentru oraşul nostru, care îmi va ghida mandatul, este să mă asigur că toţi londonezii beneficiază de oportunităţile pe care oraşul mi le-a oferit mie”, afirma Sadiq Khan, primarul Londrei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri