Atacuri Spania. Căutare extinsă în toată Europa pentru principalul suspect

Data actualizării: Data publicării:
A Pupil Armed With A Crossbow Kills His Teacher At A Spanish School
Foto: Guliver/GettyImages

Ancheta continuă în Spania după atacurile în care au fost uciși 14 oameni, iar peste 100 au fost răniți. Oficialii spanioli spun că există o legătură între şeful celulei teroriste care a comis atacurile de săptămâna trecută şi organizatorul atentatelor din 2004 din gara Atocha de la Madrid.

ACTUALIZARE. Căutarea lui Younès Abouyaaquoub, presupusul şofer al camionetei, s-a extins luni în întreaga Europă, după ce semnalmentele marocanului în vârstă de 22 de ani au fost transmise tuturor poliţiilor de pe continent, relatează AFP, citată de News.ro.

 


Bărbatul considerat responsabil pentru formarea celulei teroriste care a comis atacurile din Barcelona şi Cambrils ar avea legături cu cei care au pus la cale atentatele din 11 martie 2004, de la Madrid, spun oficialii spanioli. Este vorba de imamul Abdelbaki Es Satty, care și-ar fi pierdut viața în explozia accidentală a casei din Alarcon, de miercuri seara.

În urmă cu cinci ani, imamul fusese condamnat la închisoare pentru trafic cu haşiş adus din Maroc. După gratii l-a întâlnit pe capul grupării care a comis cele mai mari atacuri din istoria Spaniei, în care au murit 191 de oameni.

La patru zile de la atentatele din Catalonia, ancheta se loveşte însă de multe necunoscute. Dacă iniţial se credea că un singur terorist a pierit în explozia casei din Alcanar, acum criminaliştii spun că au găsit rămăşiţele unei a doua persoane, cel mai probabil imamul care i-ar fi îndrumat spre radicalizare.

„Ne lipseşte o singură persoană. Noi am spus oficial că sunt căutate trei persoane. Dar am spus acest lucru pentru că nu ştim exact pe cine căutăm. Credem totuşi că, din acest grup, două persoane sunt decedate”, a declarat Josep Lluis Trapero, șeful poliției catalane.

Gruparea care a adus teroarea în Spania pare să-şi aibă originile în oraşul Ripoll, aflat la 100 de kilometri vest de Barcelona. Acolo locuia inclusiv marocanul de 22 de ani considerat autorul atacului cu maşină de pe La Rambla. Rudele sale nu-l cred, însă, capabil de asemenea crime.

„Nu pot să cred. Parcă ar fi un coşmar. Când mă trezesc îmi spun că este imposibil să se fi întâmplat aşa ceva. E doar un vis urât. El făcea ce făcea de obicei. Nu părea să aibă probleme”, a declarat Fatima, verișoara teroristului căutat.

Cotidianul El Pais a publicat luni dimineaţă poze cu tânărul care a intrat cu maşina în mulţime pe La Rambla. Sunt imagini surprinse imediat după atac, iar în ele se vede cum teroristul se îndepărtează de artera pietonală. Intră apoi într-o piaţă din apropiere, pe care o părăseşte şi dispare din raza camerelor de supraveghere. Potrivit El Pais, el a furat apoi o maşină şi a reuşit să fugă.

Duminică, în a treia zi de doliu naţional, victimele atentatelor din Catalonia au fost comemorate printr-o slujbă oficiată în catedrala Sagrada Familia, unul dintre simbolurile oraşului Barcelona. Printre sutele de oameni care au asistat la acest omagiu religios s-au numărat regele şi regina Spaniei, premierul ţării, dar şi oficiali ai guvernului catalan. De altfel, faimoasa catedrală ar fi fost și ea o țintă a teroriștilor, în cazul în care complotul ar fi reușit.

În condiţiile în care atacurile din Catalonia au fost comise de o reţea de marocani, o decizie a regelui Marocului este întâmpinată cu multă nemulţumire. El a graţiat 415 oameni, dintre care 13 erau condamnaţi pentru terorism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri