Șoferul român care a luat 240 de amenzi în Italia

Data publicării:
italia

240 de amenzi de circulaţie. Atât a reuşit să adune un român stabilit în Italia, pentru că a încălcat regulile, fie pentru viteză excesivă, fie pentru că a circulat prin locuri interzise. Valorea amenzilor se ridică la 14.000 de euro şi pentru şoferul inconştient a venit vremea să le plătească. Bărbatul care locuieşte la Florenţa a achitat până acum doar o mică parte din amenzi. Anchetatorii din Peninsulă au însă bătăi de cap şi mai mari. Dacă şoferii pe care îi amendează au maşini înmatriculate în afara Italiei, şansele fiscului de a recupera aceste sume, scad drastic. Potrivit poliţiei, în peninsulă circulă mii de şoferi cu maşini înmatriculate în România şi Bulgaria, spre disperarea italienilor.

În Italia nu există o bază de date care să cuprindă maşinile înmatriculate în alte ţări, şi conduse de rezidenţi. De xemplu, românii care circulă în Peninsulă cu o mașină înmatriculată aici au la dispoziție un an, pentru a o reînmatricula în Italia. E un termen vag, pentru că orice calcul începe de la atestarea primei rezidenţe, adică de când apare înregistrată fie la poliţie, fie la primărie. Pe de altă parte, dacă nu îşi pun actele în regulă există riscul ca şoferii să rămână fără mașină. La fel păţesc şi cei care nu plătesc amenda rutieră.

Sergiu Balaban, corespondentul Digi24 în Italia: O amendă luată pe teritoriul Italiei poate ajunge și după ani buni de zile. Notificările vin atât în limba italiană cât și în limba engleză, iar cine refuză să plătească aceste amenzi poate ajunge în instanță și poate plăti amenda maximă pentru infracțiunea pe care a comis-o.

Problema este că de cele mai multe ori autorităţile italiene nu ştiu unde să trimită aceste amenzi. Tocmai de aceea, poliţia italiană a adoptat recent altă metodă. Dacă şoferul unui autoturism înmatriculat în afara Italiei refuză plata pe loc a amenzii, poliţiştii reţin maşina, iar proprietarul o mai poate recupera din parcarea poliţiei, doar după plata unei sancţiuni duble.

Daniela Brugnossi, Poliția Municipală: În momentul în care maşina este ridicată, este dusă într-o parcare și acolo, dacă proprietarul își vrea înapoi mașina, trebuie să se prezinte. În consecință, odată identificat proprietarul străinul trebuie să plătească pe loc.

Românii au descoperit şi alte avantaje dacă înmatriculează maşinile în România. Costurile unei asigurări în ţară sunt şi de 10 ori mai mici decât în Italia.

Maria Hotico, româncă stabilită în Italia: O facem pentru că economisim foarte mult. Diferența este imensă. 100 de euro în România, 1000 și, aici. Mai ales dacă ești începător.

Mai nou, şi italienii au început să profite de aceste portiţe din sistem, cumpără maşini în leasing, din străinătate, pe numele unor firme din Estul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri