Solidaritate cu o româncă din Finlanda care nu își poate vedea copiii

Data actualizării: Data publicării:
smicala

Solidaritate cu Camelia Smicală, doctoriţa căreia autorităţile din Finlanda i-au luat drepturile de a-şi vedea copiii după ce a divorţat. Aproape 100 de oameni au protestat, astăzi, în faţa ambasadei Finlandei la Bucureşti şi au cerut să facă dreptate şi să-i permită mamei să-i crească. Protestatarii sunt decişi să meargă şi în Finlanda, dar solicită şi diplomaţilor români să se implice.

Camelia Smicală: Mi s-a luat custodia. I s-a dat custodie totală fostului meu soț, fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu măcar anunțată.

O poveste dramatică a unei mame românce care odată cu divorţul de soţul finlandez şi-a pierdut şi dreptul de a-şi vedea copiii, generează furie, compasiune şi solidaritate în România. O mână de bucureşteni au ieşit în stradă şi au protestat, îmbrăcaţi în straie populare, în faţa ambasadei Finlandei din Capitală. Cer autorităţilor de la Helsinki să analizeze atent situaţia copiilor doctoriţei Camelia Smicală.

Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Diaspora: Din partea Finlandei ne-a venit un răspuns ciudat. Să fim mai tăcuţi în acest caz şi sub nicio formă să nu repetam ce s-a întâmplat în cazul Bodnariu: presiune publică, presiune mediatică.

În urmă cu doi ani, autorităţile finlandeze au decis să intre în forţă în locuinţa Cameliei Smicală din localitatea Tampere şi să-i smulgă din braţe copiii. Recent, se despărţise de soţul finlandez. Acesta o acuzase că vrea să fugă în România cu cei mici şi a cerut ajutorul inspectorilor sociali.

Camelia Smicală: Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate-două.Fostul meu soț nu a avut nicio relație cu copiii în timpul căsătoriei, nu a avut niciodată grijă de ei!

O delegaţie a protestatarilor va merge în Finlanda la sfârşitul acestei luni pentru a discuta cu autorităţile locale. Manifestanţii cer, pe de altă parte, ca în acest caz să se implice şi specaliştii în drept ai Ministerului de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri