Sute de români au protestat și în Diaspora față de situația din țară

Data publicării:
protest Paris wa 010217 (5)

Modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență de către Guvernul Grindeanu a declanşat proteste şi printre românii care locuiesc peste hotare. La Londra, Paris, Munchen, Copenhaga şi Stockholm, oamenii au ieşit în stradă şi au cerut demisia Guvernului dar şi abrogarea ordonanţei, care printre altele dezincriminează abuzul în serviciu atunci când prejudiciul este sub 200.000 de lei. 

În jur de 200 de oameni s-au strâns în faţa Ambasadei României din Dublin, capitala Irlandei, ca să-şi arate nemulţumirea faţă de guvernul de la Bucureşti, dar şi solidaritatea cu protestatarii din ţară. Oamenii au scandat împotriva corupţiei, a şefului PSD Liviu Dragnea şi au cântat imnul naţional, dar şi imnul golanilor din Piaţa Universităţii.

„Mai bine huligan decât dictator, mai bine golan decât activist, mai bine mort decât comunist!”, au scandat românii. 

60 de oameni au protestat şi în faţa consulatului României din Torino, tot în semn de solidaritate cu sutele de mii de la oameni care demonstrau în ţară.

„Guvernul Grindeanu aruncă România în afara Europei. Un guvern normal într-o ţară civilizată este format numai din persoane foarte serioase, nu din persoane penale care urmăresc interesele proprii”, a spus un protestatar. 

Munchen, Londra şi Bruxelles sunt doar trei dintre marile oraşe în care românii au ieşit în stradă. Furioşi pe ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale, ei au acuzat guvernul că ignoră dorinţele oamenilor de rând.

„În democraţie, hoţii stau la puşcărie! Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”

„Fără amnistie! Vrem democraţie! Fără amnistie! Vrem democraţie!”

„România, trezeşte-te! România, trezeşte-te!”

În Londra, sute de persoane s-au adunat în faţa Institutului Cultural român. Au scandat împotriva guvernului şi au cerut abrogarea ordonanţei care dezincriminează abuzul în serviciu. Asta în timp ce în Berlin, aproximativ 200 de oameni s-au strâns în centrul oraşului şi le-au cerut românilor din ţară să nu dea înapoi şi să iasă în continuare în stradă.

Românii din nordul Europei au răspuns şi ei chemării din ţară şi au ieşit în stradă la Copenhaga, Stockholm, Oslo şi Helsinki. Cel puţin o sută de oameni au manifestat în capitala Danemarcei, iar alte câteva zeci, în oraşele-simbol ale Suediei, Norvegiei şi Finlandei.

Manifestaţii similare au fost şi în alte oraşe europene, printre care Paris, Viena, Belfast şi Edinburgh. Românii din Birmingham şi Leeds nu au făcut nici ei excepţie, la fel şi cei din Dublin şi Luxemburg. Iar proteste au fost inclusiv în capitala Republicii Moldova şi în cea a Georgiei, unde românii şi-au manifestat nemulţumirea în stradă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri