Tensiuni la Varșovia. Opoziția vrea să continue blocada Parlamentului

Data publicării:
proteste polonia

Mii de oameni au fost din nou în stradă şi au manifestat împotriva puterii de la Varșovia. Ei acuză Guvernul că încalcă legea supremă şi că subminează democraţia poloneză. În paralel, parlamentarii opoziţiei stau cu schimbul în sala de plen, în semn de protest.

Executivul polonez a fost criticat şi de fostul său şef. Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European și fost lider al partidului liberal care acum e în opoziție, a îndemnat autorităţile să respecte Constituţia. Dar premierul de la Varşovia nu pare să ţină cont de critici şi consideră că protestele sunt scandaloase şi că sunt doar expresia frustrărilor opoziţiei.

Susţinătorii opoziţiei, strânşi în faţa Parlamentului din Varşovia, promit să rămână în stradă câteva zile şi să continue blocada clădirii legislativului polonez. Ei susţin că guvernul ignoră problemele pe care le semnalează.

Ea (n.red.: prim-ministru) ştie că face lucruri greşite, că distruge democraţia poloneză şi Polonia începe să cadă. Noi, cei de aici, vrem să fim auziţi şi opinia noastră să fie luată în seamă, o opinie ce este împotriva a ce reprezintă prim-ministrul”, spune Ryszard Petru, liderul partidului de opoziţie "Nowoczesna".

Critici la adresa puterii de la Varşovia au venit şi de la fostul premier, Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European. Fostul lider al Platformei Civice a spus că, în aceste momente, democraţia în Europa are nevoie de protecţie.

Fac apel la cei cu putere reală în Polonia să respecte şi să ia în considerare poporul, principiile constituţionale şi morale. Democraţia în care oamenii sunt lipsiţi de accesul la informaţii sau care impune un singur model de viaţă devine la fel de insuportabilă ca o dictatură”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Dar premierul Poloniei, într-un discurs televizat, a numit protestele „scandaloase” şi acuză opoziţia că nu-şi acceptă înfrângerea electorală de anul trecut.

Este din cauza neputinţei, din cauza frustrării celor care au pierdut puterea şi care nu ştiu cum să-i convingă pe polonezi de ideile lor”, a declarat Beata Szydlo, premierul Poloniei.

Aceste noi proteste la adresa puterii de la Varşovia au fost provocate de un proiect de lege care ar limita drastic accesul presei la şedinţele Parlamentului. Demonstranţii consideră că guvernul încearcă să-şi ascundă acţiunile de ochii opiniei publice, precizează Digi24 TV.

Între timp, a intervenit în această criză parlamentară și președintele țării, Andrezj Duda, care, potrivit Radio Polonia, s-a oferit să medieze conflictul. „Am privit evenimentele (de vineri seară - n.r.) cu teamă și îngrijorare”, a declarat președintele într-un comunicat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri