Teroristul care s-a plimbat cu bomba prin metroul din Bruxelles

Data publicării:
explozie belgia digi

Anchete în desfăşurare, în Franţa şi Belgia, după cele două incidente teroriste din această săptămână. Procurorii francezi au dat noi detalii despre bărbatul care luni a lovit o dubă a jandarmilor, pe Champs Elysees. Iar cei belgieni au încercat să reconstituie traseul atacatorului cu bombă din Gara Centrală din Bruxelles, de marţi.

Teroristul de pe Champs-Elysées era un cetăţean francez de 31 de ani, care a fost identificat doar cu numele mic, Adam. Acesta declarase într-o scrisoare-testament că vrea să plece să lupte în Siria. A fost ucis într-un schimb de focuri în centrul Parisului, după ce a lovit cu maşina sa o furgonetă a jandarmilor.

Se pare că el (n.red. - teroristul de pe Champs-Élysées) a fost în Turcia de mai multe ori, de trei ori, ca să fiu exact, în decursul anului 2016. Acest lucru a dus la interogarea sa în ianuarie 2016, când părăsea Parisul, la plecarea cu un avion spre Istanbul, unde a declarat poliţiei că el călătorea în cadrul activităţii sale profesionale de comerţ cu bijuterii”, a spus François Molins, procurorul Parisului.

Oficialii francezi au precizat că teroristul voia să îşi detoneze maşina în care avea o butelie cu gaz. De asemenea, în locuinţa teroristului a fost decoperit un adevărat arsenal, dar şi alte două butelii mari.

Ancheta continuă şi în Belgia, după ce marocanul Oussama Zariouh, în vârstă de 36 de ani, a detonat o valiză în Gara Centrală din Bruxelles, fără să facă însă victime. Bărbatul a fost ucis de forţele de ordine.

Procurorii au reuşit să refacă traseul parcurs de terorist în ziua atacului. El a plecat din locuinţa sa de pe Bulevardul Mettewi şi a luat un taxi până la staţia de metrou Veeweyde. De acolo a călătorit, cu tot cu bombă, nu mai puţin de 10 staţii, până la Gara Centrală.

Dacă o persoană poate călători, se poate deplasa, cu o bombă în rucsac, asta reprezintă o problemă, este adevărat”, a spus Jan Jambon, ministrul securităţii naţionale.

Locuinţa bărbatului, care trăia în Bruxelles de patru ani, a fost percheziţionată de poliţişti, dar aceştia nu au găsit nimic suspect. Marocanul a fost anchetat pentru o infracţiune minoră, dar nu era suspect de terorism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri