Turcia | Hoții, eliberați din închisori mai devreme ca să facă loc puciștilor

Data publicării:
Attempted Military Coup In Turkey
ANKARA, TURKEY - JULY 16: People gather in front of Parliament House to listen to official speeches during a rally in reaction to the attempted military coup on July 16, 2016 in Ankara, Turkey. Police regained control overnight after an attempted military coup against President Recep Tayyip Erdogan. The coup attempt claimed over 250 lives. President Erdogan urged his supporters to take to the streets in support to prevent any further flare ups. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Turcia începe să elibereze din închisori infractorii de drept comun, care mai aveau câteva luni de pedeapsă, pentru a le face loc celor acuzaţi de participare la puciul eşuat din 15 iulie. Asociaţiile umanitare afirmă că aproximativ 40.000 de persoane, militari sau angajaţi guvernamentali, au fost reţinute şi arestate după tentativa de stat eșuată. 

Persoanele care au comis infracțiuni mărunte sunt eliberate înainte de termen de autoritățile turce pentru a le face loc celor acuzați că au participat la lovitura de stat din 15 iulie.

„Mai aveam câteva luni, dar am fost eliberat. Sunt comerciant şi am fost acuzat de contrabandă”, a spus Kemal Sakcak, unul dintre deținuții eliberați.

„Ne-au acordat eliberare condiţionată. Mai aveam trei luni şi 10 zile de executat”, a adăugat un alt deținut eliberat mai repede.

Potrivit organizaţiilor umanitare, penitenciarele turceşti sunt şi aşa supraaglomerate, astfel încât pentru puciştii trimişi la închisoare nu mai era loc.

Între timp, rudele tinerilor militari în termen, care au participat la puci, protestează de peste o lună şi spun că aceştia sunt nevinovați

„Fiul meu era soldat în termen, de doar 20 de zile. El a fost păcălit de către comandantul lui. El nu e vinovat, este în închisoare de peste o lună”, a spus mama unui soldat arestat.

„Organizatorii puciului i-au luat pe copii din cazărmi şi le-au spus că este un exerciţiu militar. Ei ne-au sacrificat copiii”, a adăugat mama unui alt soldat arestat.

Ministerul Justiţiei de la Ankara spune că în închisorile turceşti sunt 214.000 de deţinuţi, cu 27.000 peste capacitatea normală. Asociaţiile umanitare estimează că aproximativ 40.000 de persoane, militari sau angajaţi guvernamentali, au fost reţinute şi arestate după puciul eşuat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri