UE va discuta o aderare automată post-Brexit a unei „Irlande unite”

Data actualizării: Data publicării:
Brexit Sign At The Border Between Northern Ireland And The South
Foto: Guliver/GettyImages

Negocierile pentru Brexit inflamează spiritele la Londra. Nici problema migrației, nici piața unică nu sunt motivul... ci relația cu Irlanda... țară a Uniunii Europene.

Graniţa dintre cele două Irlande este singura frontieră terestră dintre Regatul Unit şi alt stat membru al Uniunii Europene şi va deveni graniţă externă, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

Irlanda ar urma să le ceară celor 26 de parteneri ai săi să accepte această idee în cursul întâlnirii lor de la Bruxelles de sâmbătă, fără prezența Marii Britanii, reuniune la care liderii europeni urmează să decidă liniile directoare ale negocierilor viitoare cu Londra privind ieșirea din blocul comunitar.

„Ne așteptăm ca Irlanda să ceară sâmbătă ca un pasaj să fie adăugat în minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care să stipuleze că în caz de reunificare a insulei Irlanda, în cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, cunoscut ca 'Acordul din Vinerea Mare' (10 aprilie 1998 - n.r.), Irlanda unită ar fi atunci membră a UE”, a afirmat vineri pentru AFP o sursă din cadrul Consiliului European.

La referendumul de anul trecut pentru Brexit, 55 la sută dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea în Uniune. În schimb, potrivit unui sondaj, doar 22 la sută dintre irlandezi agreează unirea părţii nordice a insulei, controlată de Londra, cu Republica Irlanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri