Un politician comparat cu Donald Trump ar putea deveni premierul Cehiei

Data actualizării: Data publicării:
Closing Ceremony - 51st Karlovy Vary International Film Festival
Miliardarul Andrej Babis, la Karlovy Vary Foto: Gulliver/GettyImages

Un politician controversat, asemănat cu Donald Trump, ar putea conduce guvernul ceh, în urma alegerilor parlamentare de sâmbătă. Mliardarul Andrej Babiš este liderul unei mişcari populiste care conduce în topul preferinţelor electorale. Sondajele arată însă un vot fragmentat: nouă partide vor intra în parlamentul de la Praga, printre care şi unul de extremă-dreapta.

ACTUALIZARE. Alegerile parlamentare din Cehia au fost câştigate partidul populist condus de miliardarul supranumit „Trump de Cehia”.  În vârstă de 63 de ani, el este al doilea cel mai bogat ceh, cu o avere de aproape trei miliarde şi jumătate de euro şi afaceri în industria îngrăşămintelor chimice. Formaţiunea lui are aproape 30% din voturi, de trei ori mai mult decât următorul clasat: Partidul Conservator, de centru-dreapta. În total, nouă partide vor intra în Parlamentul de la Praga, printre care şi o formaţiune de extremă-dreapta. Populiştii au câştigat susţinere promiţând reduceri de taxe, înlăturarea politicienilor corupţi şi faptul că nu vor accepta cotele de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană. 


Scrutinul, organizat pe parcursul a două zile, a început vineri. Urnele rămân deschise până la ora 15, iar primele rezultate ale scrutinului sunt aşteptate sâmbătă seară.

Cehia are o creştere economică solidă şi una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din Uniune, dar sondajele arată o puternică susţinere pentru partide populiste şi anti-sistem. Imigraţia este practic inexistentă. Totuşi, teama şi ostilitatea există şi aproape toate partidele le-au exploatat, promiţând să blocheze orice încercare a Bruxelles-ului de a obliga Cehia să primească refugiaţi.

Dezamăgiţi de clasa politică şi de Uniunea Europeană, cehii vor ceva nou, iar cele opt milioane de alegători sunt pe cale să-l pună în fruntea guvernului pe miliardarul controversat Andrej Babiš, comparat cu Donald Trump şi cu Silvio Berlusconi. Susţinut de preşedintele țării - și el o figură controversată - Babiș a făcut totuşi parte din guvern, ca ministru de finanţe, dar a intrat în conflict cu premierul.

Citiți și:  Uite demisia, nu e demisia. Ministrul finanțelor, în centrul unui conflict între premier și președinte, în Cehia

„Votez ANO pentru că nu îmi plac celelalte partide”, spune un pensionar ceh.

„Îl votez pe Babiš în orice caz. Ceilalţi politicieni se tem de el, ştiu ei de ce”, adaugă un altul.

„Votez cu partidele de dreapta. Nu ar trebui să se mai certe atât tot timpul”, își dorește o pensionară.

Fondator al unui grup care cuprinde companii din domeniul agroalimentar, chimic şi media, Andrej Babiš şi-a bazat campania pe lupta anticorupţie, în ciuda faptului că a fost el însuşi inculpat pentru fraudă cu fonduri europene.

„Sunt alegeri esenţiale pentru destinul ţării noastre. Bineînţeles că vrem să obţinem cât mai multe voturi şi să formăm un guvern şi să le arătăm oamenilor că acest guvern lucrează altfel decât au fost ei obişnuiţi. Vom fi în contact cu alegătorii, nu va fi o diferenţă mare între campanie şi realitate. Vom merge în oraşe şi în regiuni să rezolvăm problemele”, a spus președintele ANO, Andrej Babiš.

Potrivit sondajelor, mişcarea sa populistă de centru, ANO - care înseamnă „da” în limba cehă şi este acronim de la „Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi” - ar urma să fie marele învingător al scrutinului, cu un scor între 25 şi 30 la sută. Social-democraţii ar urma să obţină de două ori mai puţin.

Alegerile ar putea trimite în parlamentul şi în guvernul de la Praga şi partidul de extremă-dreapta SPD - al ceho-japonezului Tomia Okamura. Formaţiunea sa, antieuropeană şi antiimigraţie, a primit şi spijinul preşedintei Frontului Naţional, Marine Le Pen.

Analiştii spun că este de aşteptat ca viitorul guvern ceh să aibă o relaţie mai conflictuală cu Bruxellesul, în linia guvernelor de dreapta din Polonia şi Ungaria. Andrej Babiš se opune unei mai mari integrări europene şi adoptării monedei unice. El crede că Cehia trebuie să joace un rol mai important în reformarea Uniunii Europene.

Șeful statului ceh, Milos Zeman, îl susţine însă pe Andrej Babiš, al doilea cel mai bogat om din ţară, potrivit revistei Forbes, şi totodată politicianul cel mai popular din ţară. Are o avere estimată la 2,6 miliarde de dolari. Mişcarea ANO (de centru), condusă de Babis, este marea favorită în alegerile prevăzute pentru 20 şi 21 octombrie, care vor fi urmate, trei luni mai târziu, de alegeri prezidențiale.

Fost membru al partidului comunist din Cehoslovacia, a lucrat în comerțul exterior, mai precis ca reprezentant al companiei petroliere Petrimex în Maroc. A fost acuzat că a fost agent al poliției secrete din Cehoslovacia (StB), iar în ultimii ani că în acea perioadă a fost totodată agent al KGB. Firma pe care o deține, Agrofert, a fost inițial o subsidiară a Petrimex, dar, prin diverse operațiuni financiare, Babis a devenit proprietarul ei. A avut inițial afaceri în agricultură, dar în ultimii ani și-a extins activitatea în media. Revista Foreign Policy l-a numit, de altfel, „Babisoni”, într-o aluzie la fostul premier Silvio Berlusconi, în timp ce Politico.eu l-a comparat cu Donald Trump.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri