Unul dintre atacatorii din Londra fusese denunțat de un prieten

Data publicării:
Police Respond To Terror Attacks At London Bridge And Borough Market
FOTO: Gulliver/ Getty Images

21 dintre răniţii din atentatul de la Londra sunt în stare critică. Poliţia nu a făcut până acum publice numele teroriştilor, dar presa britanică scrie că unul dintre aceştia a apărut, anul trecut, într-un documentar despre jihadiştii din Regat. Atacul de la Londra este al treilea care a avut loc în Marea Britanie în doar două luni. Toate au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic, dar nimeni nu a confirmat oficial acest lucru.

Poliţia britanică a făcut percheziţii într-un bloc din estul Londrei, acolo unde locuia unul dintre terorişti. Vecinii au declarat că bărbatul nu le-a dat nimic de bănuit.

Nu ştiu cum îl cheamă, dar îl vedeam mereu cu copiii, mereu cu familia, glumea, chestii d-astea. Nu te aştepţi să se întâmple. Era un tip foarte plăcut. Este un pic şocant şi neliniştitor să mă gândesc la ce s-a întâmplat”, afirmă o cunoștință de-a teroristului.

Totuşi, cei care îl cunoşteau mai bine, ştiau că bărbatul se radicalizase de aproape doi ani, după ce a urmărit videoclipuri pe Internet. Anul trecut, atacatorul a apărut într-un documentar despre jihadiştii din Marea Britanie. Afişa un steag negru, într-un parc londonez. Mai mult, unul dintre acestuia a relatat pentru BBC, sub protecţia anonimatului, că a informat autorităţile.

Am vorbit cu el despre un anumit atac. Dar, ca mulţi radicali, avea o justificare pentru orice. Atunci mi-am dat seama că trebuie să contactez autorităţile. Am sunat la linia antiteroristă, am vorbit cu cineva, i-am spus despre conversaţie şi despre motivele pentru care cred că e radicalizat. Eu am făcut ce era de făcut, mulţi au făcut, dar autorităţile nu  făcut partea lor”, a declarat pentru BBC.

Poliţia britanică nu a comentat nimic despre identitatea atacatorilor, dar oamenii legii au spus că ancheta se concentrează acum pe găsirea eventualilor complici.

Suntem din ce în ce mai încrezători că atacul a fost săvârşit de trei indivizi. În mod categoric trebuie să stabilim dacă ei au avut asociaţi, sau dacă alţii au fost implicaţi în plănuire. Publicul trebuie să se aştepte să vadă în capitală efective suplimentare de poliţişti, înarmaţi şi neînarmaţi, în următoarele zile”, afirmă Mark Rowley, şeful antitero al Poliţiei britanice.

Sâmbătă noapte, chiar pe Podul Londrei, în inima capitalei britanice, o dubă condusă de un terorist a intrat pe trotuar şi a lovit pietonii. Apoi şoferul şi alţi doi bărbaţi s-au dat jos din maşină şi au început să atace trecătorii cu cuţite. După 8 minute de teroare, cei trei atacatori au fost împuşcaţi mortal de poliţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri