Vicepremier maghiar: „Am fost îngăduitori cu românii”

Data actualizării: Data publicării:
Semjen Zsolt vicepremier ungar FB

Continuă să curgă reacţii iritate de la Budapesta, după controversa creată de Ziua Naţională a României. După ce ministrul de Externe le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile organizate de 1 decembrie, reacţii au venit şi de la alţi oficiali. Un vicepremier de la Budapesta, de exemplu, a spus răspicat că Ungaria ar fi trebuit să dea cu pumnul în masă mult mai devreme în relaţia cu România.

„Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid.

Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.

Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat el.

Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat foarte nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus, la rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri