VIDEO. Cum şi-a reabilitat Ungaria gările învechite

Data publicării:
gara ungaria

La noi, gările sunt locuri de ocolit, la vecini sunt adevărate castele cochete. Ungaria redă frumuseţea vechilor staţii cu ajutorul banilor europeni. Primesc nu doar o nouă înfăţişare, ci sunt dotate cu pardoseală încălzită, lifturi pentru persoane cu dizabilităţi şi sisteme de informare digitale. Iar asta se întâmplă într-un orăşel cu puţin peste 60 de mii de oameni.

La mai puţin de 50 de kilometri de România, în oraşul maghiar Bekescsaba, clădirea gării stă exemplu pentru autorităţile de la noi cum ar trebui să arate o staţie de cale ferată.

Dată în folosinţă în 1858, gara a fost bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi refăcută 25 de ani mai târziu.

Însă fondurile europene obţinute după anul 2000 i-au redat frumuseţea de altădată.

„Nu mai puţin de 336 de bombe au căzut peste clădirea principală.

Între 2013 şi 2015 s-a făcut adevărata renovare, când s-a respectat proiectul original al imobilului”, spune Laszlo Meszesan, șeful gării din Bekescsaba.

Anca Deac - reporter Digi24: „Lucrările de reabilitare a gării din Beckescsaba au respectat întocmai arhitectura clădirii de acum mai bine de o sută de ani. În interior, însă, dotările ţin pasul cu lumea modernă. Există încălzire în pardosea, lifturi pentru persoane cu dizabilităţi şi chiar panouri pentru informaţii digitalizate.

„Pe vremuri, cine îşi aminteşte, informaţiile se obţineau de la portar şi tabelele cu mersul trenurilor erau schimbate manual”, spune șeful gării.

Chiar şi spaţiile din jurul clădirii au fost reabilitate şi au acum o nouă înfăţişare.

„Pavajul a fost schimbat, a fost amenajată o parcare, precum şi o fântână arteziană”, explică Laszlo Meszesan, șeful gării din Bekescsaba.

Impresiile în rândul călătorilor sunt cât se poate de bune:

„Îmi place foarte mult, e plăcut să mă aflu aici, am vizitat-o, am văzut plăcuţe comemorative, e o încântare. Am fost şi în Viena, dar acolo totul este prea modern”, spune o turistă.

„Mi se pare foarte elegant. După mine e o valoare culturală care trebuie păstrată”, este de părere un bărbat.

„Îmi place din toate punctele de vedere gara renovată. Era şi timpul să primească o nouă înfăţişare. Și ca funcţionalitate totul este în regulă. O treabă foarte bună este că s-au amenanajat pasajele de trecere subterană”, spune un tânăr.

Gara din Bekescsaba este unul dintre cele mai importante noduri de cale ferată din Ungaria.

Citeşte şi: 

Gara modernizată prin care de 10 ani nu trece niciun tren

Linia ferată din România unde 100 de km sunt parcurși în trei ore și jumătate

Problemele celei mai mari gări din România

VIDEO. Cum arată gara ce a beneficiat de cele mai multe investiții

Gările, oful românilor. O comparație între Timișoara și Milano

Gările din România, pericol pentru călători. Cazurile Predeal și Brașov

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri