VIDEO. Protestatarii macedoneni au pătruns în Parlament și l-au bătut pe liderul opoziției

Data actualizării: Data publicării:
macedonia lider opozitie

Violențe în Parlamentul macedonean. Câteva zeci de protestatari naționaliști au reușit joi să treacă de cordoanele poliției și au pătruns în Parlamentul de la Skopje, după ce în urma unei alianțe între social-democrați și partidul etnicilor albanezi a fost ales ca președinte al Parlamentului un etnic albanez. Protestatarii l-au bătut pe liderul social-democrat, Zoran Zaev, cel care a propus alianța, și au devastat clădirea, transmite Radio Europa Liberă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Liderul partidului social-democrat (SDSM), Zoran Zaev,  și cel puțin încă nouă persoane au fost rănite, în haosul care a urmat intrării în clădire a simpatizanților partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostul premier Nikola Gruevski, relatează Agerpres.

Mai multe persoane cu fețe acoperite au pătruns în clădire și au aruncat cu scaune, stative, tot ce au găsit, într-o încăierare generală. Imaginile au surprins și un bărbat care trăgea de păr o femeie.

„Condamn în termenii cei mai puternici atacurile contra deputaților la Skopje. Violența nu-și are locul în Parlament”, a scris comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, pe contul său de Twitter.

Atât social-democrații, cât și Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI) și Alianța pentru Albanezi (BESA) au anunțat joi numirea lui Talat Xhaferi ca nou președinte al Camerei. Formațiunea conservatoare VMRO-DPMNE, condusă de fostul prim-ministru Nikola Gruevski, a calificat această alegere „lovitură de stat”, deoarece sesiunea parlamentară se terminase.

De la alegerile din decembrie, în Macedonia disputele politice și rezultatul neconcludent al alegerilor nu au făcut posibilă constituirea unui nou guvern.

Pe 3 aprilie, președintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la Skopje, a făcut apel la liderii din Macedonia să pună capăt disputei lor, să instaleze un nou guvern și să înceapă să scoată țara din criza prelungită care a reaprins tensiunile etnice.

Albanezii reprezintă între 20-25 % din populația acestei țări cu o populație de 2,1 milioane de locuitori, marcată, în anii 90, de un conflict interetnic major.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri