VIDEO. Simulare de atentat terorist într-un centru comercial din Manchester

Data publicării:
Simulare atentat terorist Manchester GettyImages-529969414

Mai întâi o explozie puternică, apoi intense focuri de armă au stârnit haos printre sutele de clienţi ai centrului comercial. Exerciţiul a vrut să recreeze circumstanţele reale în cazul unui atentat terorist: victime întinse pe sol ţipând după ajutor şi supravieţuitori încremeniţi de spaimă vânaţi de un comando jihadist.

Toate serviciile de urgenţă au participat la această simulare, de la trupe speciale la echipaje de ambulanţă. Autorităţile au vrut să vadă cât de rapidă şi eficientă ar fi intervenţia lor în cazul unui atentat terorist.

„Când am văzut ce se întâmplă mi-am spus: "Sper să nu mă confrunt niciodată cu o astfel de situaţie.". Dar ştiu şi că trebuie să fim pregătiţi în cazul în care aşa ceva se va întâmpla. Şi efectiv asta facem, ne pregătim”, a spus Daniel Delaney, coordonator unitate anitero.

Incidentele în care poliţia britanică face uz de armă sunt mai puţin de zece în fiecare an. Dar agenţii se antrenează constant pentru situaţia în care vor fi nevoiţi să tragă la foc continuu. Ştiu că înfruntarea cu un terorist va fi o misiune mai periculoasă decât orice au trăit până acum.

Un atac terorist ar fi o situaţie cu totul diferită faţă de un incident armat, spre exemplu. Riscurile ar fi mult, mult mai mari”, a spus Rob Hiscox, agent de poliţie.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie este la gradul sever, ceea ce înseamnă că autorităţile consideră că riscul unui atentat este foarte ridicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri