Reacția presei internaționale după votul din Italia

Data actualizării: Data publicării:
italia
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Una caldă, alta rece pentru Europa, comentează presa internaţională. Austria nu a ales un lider extremist, dar Italia a spus un „nu” hotărât reformei constituţionale propuse de Matteo Renzi. Implicaţiile nu se referă doar la Constituţia Italiei. Rezultatul este riscant pentru Europa, scriu ziarele.

„Am făcut ceea ce trebuia să fac. Am propus o reformă corectă”, este declaraţia lui Matteo Renzi, preluată pe prima pagină de Corriere della Serra.

„Italia alege Nu, Renzi demisionează” este şi titlul din La Stampa, care avansează deja variante pentru conducerea noului guvern.

Iar La Repubblica îi citează pe Beppe Grillo şi Mişcarea 5 Stele, care spun că pregătesc deja un nou guvern.

În cea mai puternică ţară din Europa, presa l-a acuzat pe Matteo Renzi de aroganţă iresponsabilă pentru organizarea acestui referendum. Italia e ameninţată de o criză guvernamentală care ar putea provoca probleme Zonei Euro, scrie Frankfurter Allemagne Zeitung.

Între timp, presa economică se concentrează asupra consecinţelor. „Nu-ul Italiei pune probleme Zonei Euro”, titrează Wall Street Journal, adăugând că rezultatul accentuează ruptura dintre politicile economice necesare susţinerii Zonei Euro şi valul de populism de pe continent. Este un semnal de alarmă pentru ceea ce s-ar putea întâmpla anul viitor la alegerile din Franţa şi Germania, adaugă cotidianul.

La rândul său, Financial Times scrie că pericolul imediat priveşte sectorul bancar şubred al Italiei, sensibil la nervozitatea pieţelor. Guvernul italian nu ar putea salva nicio bancă fără să-şi sporească datoria publică aflată deja la 133% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri