Magazine de etnobotanice lângă poliție și școli

Data publicării:
etnobotanisti

Magazinele de vise s-au închis oficial în urmă cu patru ani, dar cu toate acestea ele continuă să existe. Zeci de tineri le trec zilnic pragul în Capitală. Reporterii Digi24 au descoperit că se vând substanţe interzise la mică distanţă de poliţie şi de şcoli. Specialiştii trag un semnal de alarmă: stupefiantele pot provoca delir, comportament agresiv şi pot duce chiar la deces. Oamenii legii spun că pedepsele în cazul traficanţilor de etnobotanice sunt de cel mult trei ani de închisoare, de cinci ori mai puţin decât în cazul altor droguri.

Două magazine de vise otrăvite aflate la doi paşi de o mare secţie de poliţie şi un liceu de prestigiu din Capitală. În doar o jumătate de oră, peste zece tineri îi trec prag. Înainte de a intra în magazin cei mai mulţi îşi trag gluga pe cap, se uită atent în stânga şi dreapta. Uneori în aceste magazine ilegale găsesc şi alte droguri.

Medicii atrag atenţia că efectele etnobotanicelor sunt devastatoare.

A încercat să îşi omoare mama, a înjunghiat-o de două ori, o vedea ca pe o fiinţă extraterestră. Deci mama era un alien (extraterestru, n.r.) agresiv şi trebuia înjunghiată. Am avut un alt pacient care le fel și-a înjunghiat prietena, acum face puşcărie”, spune Dan Roşca, medic primar psihiatru Spitalul Obregia.

Foştii consumatori vorbesc şi ei despre pericolul la care s-au expus pe ei, dar şi pe apropiaţii lor.

Furi, minți, până la tâlhării sau chestii de genul. Nu e niciun fel de glumă, se moare din chestia asta. Numai anul ăsta mi-au murit patru prieteni”, spune un fost consumator.

Ofiţerii antidrog spun că toate aceste substanţe etnobotanice sunt interzise în România, nu însă şi în alte ţări.

Aceste substanţe pot conferi consumatorului oarecum o siguranţă falsă legată de legislaţie probabil că nu au percepţia că sunt interzise. Nu sunt incluse pe tabelul legislației internaționale. Există anumite breșe, aceste substanțe pot fi aduse din alte țări ale UE în România”, declară un ofițer antidrog.

Magazinele descoperite de reporterii Digi24 nu sunt singurele din Capitală. Ofiţerii antidrog au în lucru mai multe cazuri în întreaga ţară. Cei care vor fi prinşi riscă să stea după gratii până la trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri